Brandweer druk door droogte: alarmfase twee in natuurgebieden

videoDoor de aanhoudende droogte geldt nu in meer dan de helft van Nederland de hoogste alarmfase voor natuurbranden. Op verschillende plekken moet de brandweer aan de bak om grote en kleine branden te blussen. 

De afgelopen dagen was het al op verschillende plekken raak, met kleine heidebranden in onder meer Noord-Brabant en Limburg. In het Overijsselse Hengelo woedt een zeer grote brand bij een afvalverwerker, zelfs Defensie moet daar helpen met bestrijding van het vuur.  De Chinook blust met tienduizenden liters tegelijk. In het Brabantse Alphen was een bosbrand uitgebroken waarbij veel rook vrijkwam. De brandweer is met groot materieel uitgerukt, de brand is inmiddels weer onder controle.  

De droogte, hitte en de wind vormen een gevaarlijke combinatie: ,,Het waait aardig, dus een brand kan heel snel uitbreiden'', zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland.  

Quote

Gooi geen flesje weg: dat kan werken als een loep

Woordvoerder Veiligheidsregio
Volledig scherm
Een Defensie-helikopter probeert de grote brand in Hengelo te blussen. © Robin Hilberink

Alarmfase twee

Inmiddels geldt de hoogste alarmfase twee (voorheen code oranje/rood) in grote delen van Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland, Limburg, Utrecht, Noord-Holland en Friesland. Er wordt extra gepatrouilleerd in natuurgebieden, er zijn meer waterputten geslagen, met Defensie zijn afspraken gemaakt over de inzet van blusheli's. 

Met de voorspelde aanhoudende hitte adviseert de brandweer aan bezoekers van natuurgebieden om extra voorzichtig te zijn: ,,Gooi bijvoorbeeld geen flesje weg: dat kan werken als een loep. En als je de auto parkeert in hoog gras kan de warme katalysator ook tot een brand leiden.'' 
(tekst loopt door onder foto)

Volledig scherm
Door de droogte en de warmte is het risico op natuurbrand groot. © Thinkstock

2018 bij 5 procent droogste jaren
Vanaf vandaag hoort 2018 officieel bij de 5 procent droogste jaren sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906. Dat betekent dat het in slechts 5 procent van alle jaren op 1 juli zo droog was als vandaag, meldt Weeronline.

Het droogst is het op dit moment in Twente, de Achterhoek en Midden-Limburg.

Deze eeuw was het alleen in 2003 nog droger, met eind augustus een neerslagtekort van circa 235 millimeter. In dat jaar bereikte de Rijn een historisch lage waterstand en brak in Wilnis een uitgedroogde veenkade door. Ook was er grote schade aan de landbouw.

Water-rantsoen

De droogte betekent ook werk aan de winkel voor voor drinkwaterbedrijven. Zij moeten deze dagen recordaantallen liters oppompen en roepen hun miljoenen klanten op tot spaarzaamheid. Voldoende drinken blijft belangrijk, maar waterslurpende activiteiten als de tuin sproeien, de auto wassen en zwembadjes vullen kan beter buiten de piekuren, zeggen de waterleveranciers. Als teveel mensen tegelijkertijd de kraan openzetten, kan de waterdruk verminderen.

Tips om water te besparen
-Tijdens piekuren (ochtend tussen zes en negen, avond tussen zes en tien) beter niet de tuin sproeien, de auto wassen of zwembadjes vullen. 
-Kies voor een douche in plaats van in bad gaan.
-Douche niet langer dan vijf minuten per keer.
-Gebruik de bespaarknop van de wc.
-Laat de (vaat)wasmachine alleen draaien bij een volle machine.