Volledig scherm
De brandweer is in opperste staat van paraatheid door aanhoudende droogte en warme. Deze brand woedde vorig jaar in het Brabantse Chaam. © ANP

Brandweer extra alert: grote kans op natuurbranden door droogte

Door het droge en warme weer is de kans op natuurbranden in Nederland sterk toegenomen. De brandweer in Zeeland is in de hoogste staat van paraatheid, andere regio's zullen volgen. De warmte en droogte houden aan. Dit weekend kan het zelfs 30 graden worden. 

Wandelaars ontdekten vanmiddag een forse bosbrand in het bosgebied landgoed Rechteren bij Dalfsen. Het gaat volgens de brandweer naar schatting om een stuk van ongeveer 200 vierkante meter. Ook in Kollum was het raak. Een aantal meters gemaaid gras stond in brand. Waarschijnlijk was een weggegooide sigaret de oorzaak.

De brandweer in de regio Zeeland waarschuwt vandaag voor het gevaar van de aanhoudende droogte. De Veiligheidsregio verhoogde het risico naar fase 2. Dat betekent dat hulpdiensten extra alert zijn op het ontstaan van natuurbranden. ,,Dit betekent dat de brandweer bij een brand niet met één maar meteen met meerdere voertuigen uitrukt'', verklaart Brandweer Nederland bij monde van woordvoerder Frank Huizinga. 

Vliegtuigjes

Quote

Het woord 'neer­slag' komt de komende tijd niet voor in de weerberich­ten

Raymond Klaassen, Meteoroloog Weerplaza

De hulpdiensten zetten ook verkenningsvliegtuigjes in, waarvan de bemanning speurt naar brandontwikkeling. Ook aan burgers wordt gevraagd om 'extra alert' te zijn. En er is een verbod op open vuur van kracht. Brandweer Nederland verwacht dat ook andere regio's de hoogste staat van paraatheid zullen krijgen, vanwege de aanhoudende warmte. 

Weerplaza bevestigt deze voorspelling. ,,We gaan een zeer warme periode tegemoet met droog en zeer zonnig weer'', aldus meteoroloog Raymond Klaassen. ,,Het woord 'neerslag' komt de komende tijd niet voor in de weerberichten. Héél misschien dat er volgende week donderdag of vrijdag een enkele onweersbui kan komen, maar tot die tijd is het kurkdroog.'' 

Het jaar 2018 blijkt een extreem droog jaar. Het is nu al droger dan de vijf procent droogste jaren tot nu toe. En Nederland gaat mogelijk ook het record uit 1976 breken. Mogelijk worden de komende tijd de records uit 1976 gebroken, het droogste jaar sinds de metingen worden bijgehouden. 

Lees door onder de grafiek.

Volledig scherm
Nederland stevent in 2018 af op een recorddroog jaar. Sinds de metingen was het in 1976 het droogst. © KNMI
Quote

Ik vind dat automobi­lis­ten nooit een peuk naar buiten mogen gooien, maar nu al helemaal niet

Raymond Klaassen, Meteoroloog Weerplaza

De meteoroloog verwacht dat ook in het zuiden en het oosten van het land de kans op brand de komende dagen groter wordt. ,,Overal gaat de temperatuur omhoog. In de zuidelijke provincies kan het 29 tot 30 graden worden'', vervolgt de meteoroloog. ,,Ook in de rest van het land loopt de temperatuur op tot 27 à 29 graden.'' 

Bij zulke temperaturen wordt de kans ook groot dat bijvoorbeeld 'vonkjes langs het spoor van treinen bermbranden kunnen veroorzaken'. Of we zelf nog iets kunnen doen: ,,Ik vind dat automobilisten nooit een peuk naar buiten mogen gooien, maar nu al helemaal niet.''

Geen open vuur

Fase 2 houdt in dat open vuur in natuurgebieden verboden is. Ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan. In de natuur koken met open vuur zoals op houtskool of met briketten mag evenmin. De brandweer raadt ook aan om altijd blusmiddelen bij de hand te hebben, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of desnoods een emmer water.

Wat moet je doen bij een natuurbrand?

1. Bel 112 om de locatie van de brand zo precies mogelijk door te geven.

2. Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand, indien mogelijk naar de openbare weg.

3. Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt, maar haaks op de brand. Daarmee is de kans kleiner dat de brand je inhaalt.

4. Help andere mensen en kinderen om op een veilige plek te komen.

5. Wees alert op verdachte situaties en meld die bij de terreineigenaar of een hulpdienst. Help mee door foto's/film te maken en onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als je een situatie niet vertrouwt.