Volledig scherm
Een brandweerman tijdens bluswerkzaamheden. © ANP XTRA

Brandweer smijt met miljoenen

De Amsterdamse brandweer heeft jarenlang tegen de regels in extraatjes uitgekeerd aan personeel. In totaal is vier miljoen euro onrechtmatig uitbetaald, zo blijkt uit een onderzoeksrapport in handen van deze krant.

De geldsmijterij wordt geweten aan een foute bedrijfscultuur. Vooral een regeling rond het vroegpensioen van brandweerlieden blijkt royaal te zijn misbruikt. Dat concludeert het Forensisch Onderzoeksbureau Integis, dat onderzoek deed in opdracht van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Ook leden van de Ondernemingsraad hebben volgens het bureau ten onrechte toelagen ontvangen.

De brandweerleiding heeft de royale regelingen, die tien jaar lang zijn uitgekeerd, inmiddels gestopt. De al uitgekeerde bedragen van in totaal 3,9 miljoen euro zijn niet meer terug te vorderen, zo blijkt uit een aanvullend onderzoek door een in arbeidsrecht gespecialiseerd advocatenkantoor.

Geldsmijterij

Quote

Sinter­klaas bestond bij de brandweer

Leen Schaap, brandweercommandant

De Amstelveense burgemeester Bas Eenhoorn, voorzitter van de Veiligheidsregio, reageert 'verbijsterd en verontwaardigd' op de geldsmijterij bij de brandweer. ,,Dit had nooit mogen gebeuren. We zien het als de uitwassen van een gesloten familiecultuur. Als die er niet was geweest, was dit veel eerder aan het licht gekomen.”

Een klokkenluider bij de brandweer blijkt de royale regelingen meerdere keren te hebben aangekaart bij de vorige leiding. Die deed niets met de meldingen. De huidige Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap stelde wel een onderzoek in. Ook hij is geschokt door de misstanden. ,,Sinterklaas bestond bij de brandweer.”

Misbruik

Volgens het onderzoeksbureau zijn de royale arbeidsvoorwaarden uitwassen van een ‘familieorganisatie’; een gesloten cultuur waarin brandweerlieden een krachtig front vormen tegen de leiding. Die zou met douceurtjes hebben gestrooid om conflicten te vermijden.

Het is niet bekend of ook bij andere brandweerkorpsen misbruik is gemaakt van de zogeheten regeling omtrent het Functioneel Leeftijds Ontslag. ,,Die regeling is echter zo ingewikkeld, dat het mij niet zou verbazen als er ook elders afwijkingen zijn”, zegt burgemeester Eenhoorn. Hij stuurt de onderzoeksrapporten daarom door naar zijn collega’s in de 24 andere veiligheidsregio’s.