Volledig scherm
Pumba, de knuffel die de brandweer redde bij een grote, uitslaande brand in Breda. © Edine Wijnands en MaRicMedia / Tom van der Put

Brandweerman redt knuffel uit brandende woning: ‘Dat ze aan zulke details denken, raakt me’

De Brabantse Tess is zichtbaar ontroerd. Haar woning stond in lichterlaaie, maar de brandweer dacht eraan om haar knuffel Pumba te redden. ,,Dit vind ik zó bijzonder", zegt Tess Scheffers als ze wijst op een weekendtas aan haar voeten. Er steekt een knuffel uit. ,,Die heeft de brandweer, terwijl ze ons huis aan het blussen waren, van mijn bed gegrist en veilig gesteld.” 

De Bredase staat zondagavond rond half zeven samen met haar buren in de Cartier van Disselstraat in Breda. Het is er hectisch. De brandweer loopt woningen in en uit, er wordt geblust, getimmerd, er is politie. En er zijn bewoners. 

Ongeveer een uur daarvoor kreeg Tess een telefoontje. ,,Er komt rook uit je huis", hoorde zij. ,,We waren niet thuis, we waren bij mijn oma. We zijn meteen naar huis gegaan.” Onderweg belde haar vriend Thomas snel zijn moeder. Die dacht niet na, pakte bananen en een fles water en haastte zich naar de straat. 

‘Ga weg, ga naar buiten’

Volledig scherm
Pumba, de knuffel die de brandweer redde bij een brand in de Cartier van Disselstraat in Breda © Edine Wijnands

Zonder daar veel te kunnen doen. De brand, zo weet een buurvrouw van het stel, ontwikkelde zich enorm snel. ,,Ik was thuis, iemand zag uit de ramen van de bovenwoning naast mij rook slaan, drukte op alle deurbellen en waarschuwde: ‘ga weg, ga naar buiten’.”

En daar staat ze dan, op slippers, een handtas om de nek. ,,Die heeft de brandweer voor mij uit het huis gehaald.” En net als Tess, zegt zij: ,,Echt complimenten aan de brandweer, dat ze aan zulke details denken. Het raakt me.” Intussen weten buurtbewoners dat het vuur waarschijnlijk is ontstaan op een dakterras van een bovenwoning die is onderverdeeld in drie appartementen. 

Papegaaien
Tess en Thomas wonen in één van die appartementen. Dennis van Aard in een ander. Hij dacht eigenlijk dat het vuur bij de buren was begonnen. Maar maakt het uit? ,,Ik weet alleen dat, toen ik doorhad wat er aan de hand was, ik als een gek mijn twee papegaaien in een kooi heb gestopt en naar buiten ben gegaan.”

Hoe de brand precies is ontstaan kan ook een politieman, die zolang de woordvoering op zich neemt, rond 18.30 uur niet goed vertellen. Wel weet hij dat het vuur via de plafonds en de houten balken van de oude rij woningen naar buurhuizen kroop.

Precies om die reden moesten de bewoners uit de hele rij hun huis uit. En moest de brandweer, toen de vlammen na een uurtje leken gedoofd, met een warmtemeter de rij af op zoek naar mogelijke brandhaartjes. Om zo een nog smeulend vuur in de kiem te kunnen smoren. Een deel van de bewoners weet dan al: ,,Waarschijnlijk kunnen we niet thuis overnachten.”

Volledig scherm
Woningbrand Breda © MaRicMedia / Tom van der Put

Jas

Als iets na 19.00 uur het sein brand meester wordt gegeven en een half uur later de eerste brandweermannen vertrekken, pakt Tess uit haar weekendtas van onder haar knuffel Pumba haar jas en trekt die huiverig aan. 

Nee: ,,Zelf had ik er niet aan gedacht dat ik het koud zou kunnen krijgen. Dat ik mijn jas heb, heb ik ook aan de brandweer te danken. Ik vind het ongelofelijk dat de brandweer in alle hectiek aan zoiets menselijks denkt.” 

Volledig scherm
Cartier van Disselstraat, rond 19.00 uur wordt het sein brand meester gegeven © @
  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”