Volledig scherm
Jos Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen (inzetje). © Politie

Brechs dna aangetroffen op 17 plekken

Het dna van verdachte Jos Brech is op zeker 17 plekken aangetroffen op de kleren van Nicky Verstappen. Het materiaal, mogelijk speeksel, huidmateriaal en haren, zat onder meer op de tailleband en de binnenkant van Nicky's onderbroek en op zijn pyjama. 

Maar het staat volgens een onderzoeker van het NFI niet vast dat het om dadersporen gaat, bevestigt Brechs advocaat Gerald Roethof vanavond desgevraagd. Er kan volgens dit specifieke NFI-rapport niet uitgesloten worden dat het dna na ‘onschuldig contact’ voor zijn overlijden is achtergebleven, of na het overlijden, tijdens het medisch-forensisch onderzoek. Er zitten meer forensische rapporten in het dossier, maar onduidelijk is of deze dezelfde conclusies over het dna bevatten.  
Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 11-jarige jongen, in augustus 1998 op de Brunssummerheide.

Justitie omschrijft het dna-spoor van Brech wel als ‘delict-gerelateerd’. Tot dusver was alleen bekend dat zijn materiaal op Nicky's kleren gevonden was. Dat het op 17 plekken aangetroffen is, was nog onbekend. Brech ontkent iedere betrokkenheid bij de zaak, maar heeft tot dusver niet verklaard hoe zijn lichaamsmateriaal op Nicky terechtgekomen is. 

‘Selectief shoppen’

Peter R. De Vries reageert namens de familie Verstappen en lijkt niet onder de indruk van de vraagtekens bij het dna-bewijs: ,,We hebben het gevoel dat Roethof zijn verdediging alvast is begonnen met een selectieve weergave uit het dossier. Een andere verklaring voor de presentatie van deze dossiergegevens hebben we niet.”

Het Openbaar Ministerie verdenkt Brech van doodslag, verkrachting, ontvoering en het bezit van kinderporno. 

Kijk hier naar een eerder interview met advocaat Gerald Roethof bij Pauw: