Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Bredase Leonne heeft als eerste een ‘X’ in het paspoort

UpdateVoor het eerst in Nederland krijgt iemand een paspoort zonder geslachtsaanduiding. Leonne Zeegers (57) uit Breda heeft vanaf vandaag een neutrale ‘X’ in het paspoort. Die komt in plaats van de ‘V’ die er tot nu toe stond. Leonne voelt zich namelijk als intersekse persoon man noch vrouw.

De rechtbank in Roermond besloot eerder dit jaar dat geslacht geen kwestie is van geslachtskenmerken, maar van genderidentiteit. Daarom mag Zeegers zonder mannelijk of vrouwelijk geslacht geregistreerd staan. Leonne is daarmee de eerste Nederlander met een ‘X’ in haar paspoort.

Belangenorganisaties van ‘LHBTI’ers’ - lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transseksuelen en intersekse personen - zijn verheugd. ,,Dit is een persoonlijke overwinning voor Leonne’’, aldus NNID, TNN en COC. ,,En het is een wake-upcall voor het kabinet: maak het voor iedereen mogelijk om de geslachtsaanduiding in het paspoort en andere officiële documenten te schrappen.”

Het kabinet gaat nu snel aan de slag met een wijziging van de wet. Het past in de tijdgeest, aldus staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken). Hij wijst erop dat in het regeerakkoord van de coalitie al stappen in die richting waren opgenomen, waaronder het beperken van onnodige geslachtsregistratie.

Vier procent

Zeegers werd geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Op 28 mei werd Leonne de eerste Nederlander die officieel sekseneutraal door het leven gaat. Het was het resultaat van een lange reeks aan rechtszaken. De rechtbank in Roermond oordeelde uiteindelijk dat Leonne zich mag registreren als iemand bij wie bij de geboorte ‘het geslacht niet kon worden vastgesteld’.

Intersekse personen hebben geslachtskenmerken die niet strikt mannelijk of vrouwelijk zijn. De belangenorganisaties melden dat 4 procent van de Nederlanders zich niet thuis voelt in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’.