De knuffelrobot Tusi kan emoties door middel van tastzin kenbaar maken.
Volledig scherm
De knuffelrobot Tusi kan emoties door middel van tastzin kenbaar maken. © Mark de Reijer

Bredase student ontwikkelt knuffelrobot en krijgt een 10

Het begon allemaal bij de Furby. Dit wollige speelgoedbeestje uit de jaren '90 zette de 21-jarige Mark de Reijer aan het denken. De Bredase student Communication & Multimedia Design aan de Avans Hogeschool ontwikkelde afgelopen jaar Tusi, een 'knuffelrobot' die emoties voelbaar moet maken. Voor de spits aflopende witte zak met stekels kreeg hij als eerste de Avans afstudeerprijs toegereikt én een dikke tien.

Mark de Reijer knuffelt zijn Tusi.
Volledig scherm
Mark de Reijer knuffelt zijn Tusi. © Mark de Reijer
Quote

Het gezicht geeft altijd een uiting van emotie. Ik dacht, kan dat ook anders?

Mark de Reijer, student.
De Furby uit de jaren 90
Volledig scherm
De Furby uit de jaren 90 © Imageselect

,,Ik vond het speelgoeddiertje Furby een ontzettend leuk ding, alleen viel mij op dat bij interactief speelgoed zoals een Furby, alles werkt op zicht. Het gezicht geeft altijd een uiting of ervaring van emotie. Ik dacht, kan dat ook anders?" vertelt De Reijer.

Emoties en tast
De student had zo zijn twijfels bij de vraag of emoties werkelijk alleen maar via het gezicht zijn waar te nemen. Hij wilde iets ontwikkelen waardoor deze emoties ook op andere manieren kunnen worden gevoeld.
 
,,Ik wilde weten hoe je emoties kunt overbrengen zonder duidelijke gelaatsuitdrukkingen en in hoeverre de tast van mensen een rol speelt bij het interpreteren.''

De student schreef in zijn scriptie dat het lichaam zonder emoties geen keuzes zou kunnen maken en geen prioriteiten kan stellen. De Reijer ondervond dat de tastzin een belangrijk menselijk orgaan is, omdat een mens verbondenheid mist wanneer deze ontbreekt. Toch vond hij, ondanks dat dit zo belangrijk is, dat de technologie hier te weinig op inspeelt.

Knuffelrobot
Zo kwam De Reijer op het idee van Tusi, de knuffelrobot. Tusi is een experiment en gaat over 'het ontdekken van de toekomst.'
Tusi ziet er niet zo pluizig en schattig uit als een Furby, maar om het uiterlijk moet het volgens de student juist niet gaan.

Omdat Tusi werkt op het voel- en waarneembaar maken van emoties, ziet de robot eruit als een spits aflopende witte zak met stekels die bij woede uit de buik komen poppen. Een beetje als een kogelvis, maar dan zonder gif en zonder vis. Dat niet menselijke noch dierlijke uiterlijk, maakt de robot echter niet minder leuk.

Volledig scherm
© Mark de Reijer
Tusi voelt woede.
Volledig scherm
Tusi voelt woede. © Mark de Reijer
Quote

Bij woede krijgt hij stekels en bij vreugde verandert hij in een lief zakje.

Mark de Reijer, student.

Wanneer de robot iets als prettig ervaart, wordt hij zacht als een bolletje en voelt hij aan als een spinnende kat. Dat is Tusi zijn manier om te communiceren. Wanneer je iets doet wat het niet leuk vindt, zet hij zijn stekels uit. ,,Maar dat klinkt enger en pijnlijker dan het is."
Bij vreugde schudt hij zijn kopje van boven naar beneden en als de robot zich gespannen voelt spant hij zich samen.

,,Doordat Tusi onder anderen gebruik maakt van pennen, die in verbinding staan met een wiel in de robot, kunnen mensen bepaalde gemoedstoestanden van Tusi herkennen. Daarnaast kan hij ademen, vibreren op diverse punten in het lichaam, en kan hij bewegen/van vorm veranderen", aldus De Reijer. "Ik heb mensen bij wijze van onderzoeksmethode geblindoekt laten voelen aan sterren en bollen. De sterren werden snel in verband gebracht met negatieve emoties, terwijl de bollen als positief werden ervaren. Zo werkt het ook bij Tusi. Bij woede krijgt hij stekels en bij vreugde verandert hij in een lief zakje.''

Doel
Maar... wat heb je er nou aan? Tusi kan voor veel doeleinden worden gebruikt, aldus De Reijer. ,,Je kan de robot gebruiken bij mensen met autisme of eenzame ouderen. Ik wil in de toekomst ook graag kijken hoe een blind persoon reageert op Tusi, omdat deze helemaal blanco met het apparaat communiceert."

Deze staafgrafiek laat zien waar Tusi het leuk vindt om geaaid te worden.
Volledig scherm
Deze staafgrafiek laat zien waar Tusi het leuk vindt om geaaid te worden. © Mark de Reijer