Volledig scherm
© anp

Bredase weldoener blijkt ex-topcrimineel

De Bredanaar die onlangs 2,5 miljoen euro won in de Staatsloterij en bijna vijfhonderd kinderen uit armere gezinnen in zijn stad blij gaat maken, blijkt voormalig topcrimineel John Jansen te zijn.

Jansen was lid van de Julietbende die in de jaren '90 terechtstond voor handel in hasj, bankovervallen en geweld. 'Ik heb altijd geweten dat ik de loterij een keer zou winnen, en dat ik het geld zou weggeven', vertelt hij aan Omroep Brabant.

Fijne Sinterklaas
De voormalig topcrimineel wil kinderen die het momenteel slecht hebben in deze tijd, toch een fijne Sinterklaas bezorgen. Kinderen tot 12 jaar oud mochten voor 150 euro kiezen uit speelgoedfolders en jongeren van 12 tot 17 konden in plaats daarvan een laptop aanwijzen.

Jansen had een vijfde lot in de Staatsloterij en won op 10 november 2.540.000 euro. Hij meldde zich in de sigarenwinkel waar hij het lot kocht.

Boek
De Bredanaar wil uit de publiciteit blijven, maar besloot zijn verhaal te doen aan Omroep Brabant. Als een 'Robin Hood' laat hij verder los: 'De regels in dit land worden gemaakt door de rijken voor de rijken. Dan kan je met justitie in aanraking komen.'

Volgens Jansen is lang niet alles waar wat over zijn verleden wordt geschreven. 'Ik zat in de hasjhandel, ik heb bankovervallen gepleegd, maar ik heb grenzen. Ik heb nooit iemand vermoord.' De voormalige crimineel werkt op dit moment aan een boek over zijn leven.

Geen crimineel geld
De wens anoniem te blijven respecteerde de Voedselbank en ook over de reden van zijn donatie worden geen mededelingen gedaan. Wel zou de Voedselbank hebben vastgesteld dat de man inderdaad de loterij heeft gewonnen en is het daarmee ook duidelijk dat het geen crimineel geld betreft.

Gezinnen reageren volgens de Voedselbank ontroerd en ontzettend blij. Het zou gaan om een man die zelf weet hoe het is om met Sinterklaas geen cadeaus te krijgen.