Volledig scherm
Tim Kuik © anp

BREIN: 'Overheid, doe meer tegen illegale downloads'

Diensten die illegale downloads en streams aanbieden, moeten harder worden aangepakt, vindt directeur Tim Kuik van Stichting BREIN. De overheid moet volgens hem meer doen tegen het schenden van auteursrechten: ,,Men zegt tegen de rechthebbende: 'knap het zelf maar op'".

Quote

De overheid heeft illegaal downloaden jarenlang in de hand gewerkt, door ten onrechte te zeggen dat het mocht

Tim Kuik

,,De overheid heeft illegaal downloaden jarenlang in de hand gewerkt, door ten onrechte te zeggen dat het mocht. Dat bleek niet waar te zijn. De sector is onrecht aangedaan. Dan mag de overheid nu wel iets terugdoen'', zegt Kuik.

Volgens nieuwssite iPhoned.nl, die nieuws over Apple-producten volgt, komt er deze week een app van Popcorn Time op de markt. Gebruikers bekijken daarmee films en series zonder dat de makers een vergoeding krijgen. Het is de illegale tegenhanger van een dienst als Netflix.

Verhuizen
Het is de vraag wat BREIN tegen zulke diensten kan doen. Als de app op Nederlandse servers staat, kan BREIN de providers opdragen om de dienst weg te halen. In het buitenland moet de stichting contact zoeken met buitenlandse autoriteiten. Om die te slim af te zijn, 'verhuist' Popcorn Time regelmatig naar andere servers. Dat maakt de dienst ongrijpbaar.

Quote

Men laat het passeren. Er blijft een grote stilte, en dat is verbazing­wek­kend.

Tim Kuik

Kuik wil onder meer dat het Openbaar Ministerie meer doet. ,,Het is een ernstig misdrijf om opzettelijk inbreuk te maken op auteursrechten. Als je dat bedrijfsmatig doet, zoals Popcorn Time, kun je tot vier jaar gevangenisstraf krijgen. Gebruikers zijn mogelijk medeplichtig. Maar men laat het passeren. Er blijft een grote stilte, en dat is verbazingwekkend.''

Schade
Volgens de Nederlandse filmindustrie loopt de sector ongeveer 78 miljoen euro per jaar mis door illegale downloads en streams. Mensen die zo kijken, kopen geen bioscoopkaartje en geen dvd's.