Volledig scherm
Hulpverleners bij een verkeersongeval. © ANP

'Breng veroorzakers verkeersongeluk in
contact met slachtoffers'

Veroorzakers en slachtoffers van verkeersongevallen moeten voortaan veel vaker met elkaar in contact worden gebracht. Bij geweldsmisdrijven is onderlinge bemiddeling om leed te verwerken al succesvol gebleken, na ongelukken gebeurt bijna niet. Dat stelt Perspectief Herstelbemiddeling, de organisatie die slachtoffers en daders bij elkaar brengt.

Er worden zelden bemiddelingsgesprekken gevoerd tussen veroorzakers en slachtoffers van verkeersongevallen. Perspectief Herstelbemiddeling begint daarom deze week met het actief benaderen van organisaties die met slachtoffers en veroorzakers van ongelukken te maken hebben om te wijzen op de mogelijkheden voor contact op basis van vrijwilligheid om bij te dragen aan verwerking na een ongeluk.

Elk jaar raken meer dan 21.000 mensen ernstig gewond in het verkeer, vorig jaar vielen 613 dodelijke slachtoffers. Maar van jaarlijks gemiddeld 1600 aanmeldingen bij Perspectief gaat het bij slechts zo’n 130 gevallen om een verkeersongeval of -misdrijf.

Quote

Het gebeurt vaak dat mensen helemaal niet op de mogelijk­heid tot contact worden gewezen.

Francis Bakker, Bemiddelaar bij Perspectief Herstelbemiddeling

Bemiddelaar Francis Bakker: ,,Ik merk in de praktijk bij verkeerszaken dat veroorzakers bijvoorbeeld wordt geadviseerd te wachten, omdat de juridische procedure nog loopt.'' Dat terwijl bij ernstige ongevallen zelden wordt overgegaan tot vervolging. ,,Als het niet tot een rechtszaak komt, kan dat extra leed veroorzaken. Ook gebeurt het vaak dat mensen helemaal niet op de mogelijkheid worden gewezen.’’ 

Diepe wonden

Dat terwijl verkeersongevallen wel diepe wonden achterlaten bij betrokkenen. Veilig Verkeer Nederland juicht het initiatief dan ook toe. ,,Niemand zit op een ongeluk te wachten, zelfs als we gedrag vertonen dat heel gevaarlijk is. Het kan voor slachtoffers en daders in de verwerking goed helpen te duiden wat er is gebeurd. Dit is een goede ontwikkeling,''  zegt Rob Stomphorst van VVN.

Perspectief ziet bij het kleine aantal aangemelde verkeerszaken dat slachtoffers vaker het initiatief nemen; in zestig procent van de gevallen. Bij geweldsmisdrijven en andere zaken zijn het juist meer daders en verdachten die contact opnemen voor een bemiddelingstraject: zeventig procent.

Met de nek aangekeken

Na de aanmelding neemt een bemiddelaar afzonderlijk contact op met beide partijen om hen op het contact voor te bereiden. Na het over en weer uitwisselen van informatie en het bespreken van de verwachtingen komt het tot een gesprek, als alle betrokkenen dat willen. Een briefwisseling of alleen het uitwisselen van berichten is ook mogelijk. 

Het komt met regelmaat voor dat de partijen vlak bij elkaar in de buurt wonen. Veroorzakers worden met de nek aangekeken, slachtoffers vragen zich af waarom ze nooit wat van hen hebben gehoord. ,,Dat zorgt voor veel woede, net als de verhalen die vaak rondgaan na een ongeluk, bijvoorbeeld over hard rijden, wat alleen maar meer boosheid veroorzaakt.’’