Volledig scherm
Government Communications Headquarters (GCHQ) in Cheltenham, Gloucestershire. © epa

Britse geheime dienst gaf AIVD advies over internet

De Britse geheime dienst heeft de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) advies gegeven over het in de gaten houden van internetverkeer. Dat heeft de Britse krant The Guardian vrijdag gemeld op basis van documenten van de Britse dienst GCHQ. Die zijn gelekt door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

'De AIVD heeft net een evaluatie afgerond over hoe ze van plan zijn de uitdagingen aan te pakken waar het internet ze voor stelt. De GCHQ heeft input en advies gegeven aan dit rapport', staat in de documenten. Dat zou zijn gebeurd in 2008.

De Britten zouden hebben geadviseerd over juridische obstakels, waardoor de AIVD nog niet zo kon werken als de GCHQ. 'We hebben juridisch advies gegeven over hoe wij sommige van deze kwesties hebben aangepakt.'

De Britse dienst GCHQ heeft sterke banden met de AIVD en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). 'Beide diensten zijn klein, naar Britse maatstaven, maar technisch competent en zeer gemotiveerd', aldus Britse functionarissen in de documenten.

Samenwerking
Het lijkt erop dat andere Europese geheime diensten verder gingen in de samenwerking met de GCHQ. Op basis van de gelekte documenten schrijft The Guardian dat de Duitse, Franse, Spaanse en Zweedse inlichtingendiensten in nauwe samenwerking met de Britten methoden hebben ontwikkeld om op grote schaal telefoon- en internetverkeer in de gaten te houden.

De massale surveillance gebeurde door directe aansluitingen op glasvezelkabels en het aangaan van heimelijke relaties met telecombedrijven.

Het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat de AIVD en de MIVD in het openbaar geen mededelingen kunnen doen over samenwerkingsrelaties of operaties. Ze melden wel dat ze 'uiteraard samenwerken met andere inlichtingen- en veiligheidsdiensten'.