Volledig scherm
Wie met het vliegtuig reist, wordt strenger gecontroleerd. © robin utrecht

Britten woest: Lange rijen op Europese vliegvelden vanwege Brexit

De Britten weten het zeker: de lange rijen op de Europese vliegvelden zijn ingesteld om hen te pesten vanwege de Brexit. ,,De EU heeft scherpere maatregelen opgesteld. We staan soms vier uur in de rij voor de paspoortcontrole", briesen de boze Britten. Toch blijkt dit niet helemaal te kloppen.

In chocoladeletters staat het op de website van de Britse tabloid Daily Mail te lezen: 'They are punishing British residents' ('Ze straffen Britse burgers'). Daaronder zijn foto's en video's te zien van lange rijen op een vliegveld. Ook Schiphol wordt genoemd als plek waar Britse gezinnen soms vier uur moeten wachten. De schuldigen? Brussel natuurlijk. Want de ambtenaren daar hebben besloten om de paspoortcontroles grondiger te doen. ,,Niet alleen meer kijken naar de foto en de naam, maar er wordt bij elke paspoortcontrole ook gekeken of de naam voorkomt in een van de registers en of het document echt is", legt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee (KMAR), verantwoordelijk voor de grenscontroles, uit.

Quote

Het valt juist erg mee met de lange rijen bij de paspoort­con­tro­les

Paul Weber, woordvoerder Schiphol

Maar die strengere controles zijn niet nieuw. Ze zijn al sinds april ingesteld en - zo weet de woordvoerder - al veel eerder door de EU uitgevaardigd. Met andere woorden: niets nieuws onder de zon.

Ook bij Schiphol kijken ze op van het nieuws van The Times 'Holidaymakers hit by long delays after EU tightens entry rules' ('Vakantiegangers hebben last van lange vertragingen nadat EU regels aanscherpt') en andere Britse media. ,,Ik heb net nog even nagevraagd, maar het valt juist erg mee met de lange rijen bij de paspoortcontroles", vertelt Paul Weber van de grootste luchthaven van Nederland. ,,Het is misschien wat drukker vanwege de vakanties. Dat zullen de Britten ook merken. Maar er zijn geen nieuwe regels."

'Brittenpesten'

Wordt er dan toch niet stiekem aan 'Brittenpesten' gedaan, zoals de Daily Mail suggereert? ,,Welnee'', lacht Weber. Het Verenigd Koninkrijk behoort niet tot de Schengen-landen, maar nog wel tot de EU. Ook bij de KMAR vinden ze de link met de Brexit onzin. ,,Het heeft daar helemaal niets mee te maken.'' 

De reden voor de aanpassing van de Schengengrenscode is volgens de KMAR 'de noodzaak van het versterken van de buitengrenzen ten aanzien van personen die onder het vrij verkeer vallen'.  ,,Zo kennen we bijvoorbeeld het fenomeen van uitreizende of terugkerende terroristische strijders. Veel van hen beschikken over een Europees document, ook Nederlands. Zij zijn gewoon burgers van de EU. Met het aanpassen van de Schengengrenscode kun je bijvoorbeeld mensen die vanuit Nederland naar risicogebieden willen reizen of die om andere redenen gesignaleerd staan bij de grens aanhouden'', aldus de marechaussee.