Volledig scherm
De Haagse Doopsgezinde Kerk aan de Paleisstraat in Den Haag is tonnen armer door toedoen van Hans (inzet boven) en Brigitte S. (inzet onder). © Frank Jansen

Broeder Hans en zuster Brigitte plunderen kerkkas

Twee vooraanstaande leden van de Haagse Doopsgezinde Kerk hebben de afgelopen jaren vermoedelijk 650.000 euro verduisterd uit de kerkkas. Met het geld werden onder meer privérekeningen en etentjes betaald. 'We vertrouwden broeder en zuster S. volledig.'

Pronken met het geld dat ze jarenlang achteroverdrukten uit de schatkist van de Haagse Doopsgezinde Kerk, dat deed het vrome Voorburgse stel Hans en Brigitte S. niet. Geen dure auto's, exclusieve vakanties of een overdaad aan juwelen. Het stel zat elke zondagochtend keurig in de kerkbanken. Hun tamelijk eenvoudige rijtjeshuis aan de rand van Voorburg verraadt evenmin dat de twee vermoedelijk 10 jaar lang grote bedragen uit de kerkkas hebben gestolen. In totaal zo'n 6,5 ton.

Niemand weet waaraan het geld dan wel is uitgegeven. Of beter, niemand wil dat zeggen. In een brief over de affaire die de kerkenraad naar zijn leden heeft gestuurd, staat slechts vermeld dat kasopnames zijn gedaan, evenals pinbetalingen van privé-uitgaven, bijvoorbeeld in restaurants. Ook privénota's werden vanaf rekeningen van de kerk voldaan. Meer wil Clara Wesselink-van Dijk, voorzitter van de kerkenraad (bestuur), er uit privacy-overwegingen niet over kwijt.

Aangifte gedaan
Tegen het tweetal is door de Doopsgezinde Kerk aangifte gedaan bij de politie en er is een civielrechtelijke procedure gestart om het ontvreemde geld terug te krijgen. Ook is er beslag gelegd op bezittingen van de twee.

Hans en Brigitte S. hadden eenvoudig toegang tot het geld van de kerk. Hij was tot 2010 penningmeester, zij volgde hem destijds op. 'We zijn enorm geschrokken. Ons vertrouwen is beschaamd', zegt Wesselink-van Dijk. 'Achteraf blijkt dat het al heel lang aan de gang was.'

De verduistering werd in de zomer van 2013 ontdekt. Volgens de ledenbrief van de kerkenraad heeft broeder S. toen 'mondeling en schriftelijk verklaard dat hij inderdaad gelden van de gemeente en de SCB (een kerkelijke culturele stichting, red.) ten eigen bate heeft aangewend en dat hij de schade zou vergoeden'.

Op die verklaring kwam S. later terug. De kerkenraad van de Doopsgezinde Gemeente 's-Gravenhage heeft een halfjaar geprobeerd 'er samen met br. en zr. S. uit te komen', maar dat lukte niet.

Tweetal nog niet aangehouden
De politie heeft de twee nog niet aangehouden. Broeder Hans S. zelf zit thuis in Voorburg, in afwachting van wat er komen gaat. 'Mijn advocaat onderzoekt de zaak. Ik doe er verder geen mededelingen over', zegt hij door de telefoon.