Broer en zus Pasveer naast hun oude én nieuwe Golf.
Volledig scherm
Broer en zus Pasveer naast hun oude én nieuwe Golf. © Privéfoto

Broer en zus ruilen 40 jaar oud Golfje in met slechts 18.000 kilometer op teller

Don Krawczyk (45) uit Echt heeft al heel wat bijzondere wagens voorbij zien komen in zijn loopbaan als autohandelaar, maar vorige week stond hij toch even perplex. Een broer en zus van in de zeventig ruilden hun VW Golf 1 Diesel uit 1979 in met slechts 18.690 kilometer op de teller. ,,Een waar museumstuk'', zegt de nog altijd verbaasde autoverkoper tegen deze krant. 

De met potlood en pen bijgehouden kilometerregistratie.
Volledig scherm
De met potlood en pen bijgehouden kilometerregistratie. © Privéfoto

Krawczyk wist dat de broer en zus uit Maasbracht een oude VW Golf hadden maar niet dat die zó oud en in zo'n perfecte staat zou zijn. ,,Ik geloofde mijn ogen niet toen ze ermee aankwamen rijden en uitstapten. De wagen zag er van binnen en van buiten als nieuw uit. Toen ze mij de kilometerstand vertelden - die neerkomt op 490 kilometer per jaar - wist ik niet wat ik hoorde. Daarop overhandigden ze mij de kilometerregistratie, door henzelf bijgehouden met potlood en pen op velletjes papier."

De staat van de wagen en de kilometerstand klinken te mooi om waar te zijn maar kloppen wel degelijk, zegt de autohandelaar. ,,Meneer en mevrouw Pasveer werkten op de binnenvaart en gebruikten hun auto alleen als ze thuis waren. De wagen stond altijd in de garage naast hun woning. Bij kou en gladheid namen ze de fiets want van winterbanden hadden ze nog nooit gehoord." 

Nieuwe wereld

Quote

Ze wilden de schapenvel­len die ze over de stoelen van hun oude auto hadden liggen in de nieuwe Golf leggen

Don Krawczyk, autohandelaar

De broer en zus ruilden hun Golf 1 in op aanraden van een goede vriend die twee weken geleden zijn Volkswagen had ingeruild bij Krawczyk. Hun nieuwe wagen is een Golf 7 R-line automaat met 8.000 kilometer op de teller. De aflevering ervan was onvergetelijk, zegt de autohandelaar terugblikkend. ,,Er ging een nieuwe wereld voor meneer en mevrouw open. Ze wilden de schapenvellen die ze over de stoelen van hun oude auto hadden liggen in de nieuwe Golf leggen en zetten grote ogen op toen ik hen vertelde dat dit niet nodig was vanwege de stoelverwarming. Daarna ontdekten ze de elektrisch verstelbare spiegels, de achterruitverwarming en achterruitenwisser, cd-speler en navigatie. Het allermooiste vind ik dat hun horizon is vergroot. ,,Zus hier gaan we veel meer mee rijden. Kunnen we eindelijk eens vrienden boven de Maas opzoeken want deze auto zegt exact hoe je er naartoe moet rijden", zei de heer Pasveer enthousiast."

Hoeveel broer en zus Pasveer voor hun oude Golfje kregen, wil de autohandelaar niet zeggen. ,,Toen ik vroeg welke prijs ze ervoor wilden hebben, kreeg ik als antwoord: zegt u maar wat u ervoor wilt bieden. Dat bod viel veel hoger uit dan meneer en mevrouw hadden verwacht."

Mooi plekje

Krawczyk weet naar eigen zeggen nog niet wat hij met het museumstuk gaat doen. De wagen tentoonstellen, ziet hij niet zitten. ,,Wij zijn geen museum en het is niet de bedoeling dat er hier straks meer bijzondere auto's staan dan dat we verkopen. Ik ga proberen via de Pon Dealer Group of Volkswagen Nederland een mooi plekje te vinden voor het Golfje. Het mooist zou ik het vinden als de wagen bij een liefhebber eindigt of op een plek waar het publiek ervan kan genieten. Met meneer en mevrouw Pasveer heb ik in ieder geval afgesproken dat ik eerst even met hen overleg als ik hun oude wagen wegdoe. 

,,Wat de wagen zal opbrengen? Daarvoor is het nog te vroeg'', aldus Krawczyk. Er worden al absurde bedragen geboden op onze Facebookpagina maar bieden is nog niet hebben. Het zal uiteindelijk neerkomen op wat de gek ervoor geeft." 

De kilometerstand klinkt onwaarschijnlijk maar is volgens de autohandelaar echt.
Volledig scherm
De kilometerstand klinkt onwaarschijnlijk maar is volgens de autohandelaar echt. © Privéfoto
De bekleding van de stoelen ziet eruit als nieuw doordat de broer en zus er schapenvellen overheen hadden liggen.
Volledig scherm
De bekleding van de stoelen ziet eruit als nieuw doordat de broer en zus er schapenvellen overheen hadden liggen. © Privéfoto
Naast hun handgeschreven kilometerregistratie overhandigden de boer en zus de autohandelaar ook alle originele autodocumenten van hun Golf 1 Diesel uit 1979.
Volledig scherm
Naast hun handgeschreven kilometerregistratie overhandigden de boer en zus de autohandelaar ook alle originele autodocumenten van hun Golf 1 Diesel uit 1979. © Privéfoto
De wagen uit 1979 ziet er uit als nieuw doordat hij altijd in de garage stond en de eigenaars er bij vorst en gladheid niet in durfden te rijden.
Volledig scherm
De wagen uit 1979 ziet er uit als nieuw doordat hij altijd in de garage stond en de eigenaars er bij vorst en gladheid niet in durfden te rijden. © Privéfoto
De heer Pasveer naast zijn hippe Golf 7 R-line met het VW-petje achterstevoren omdat hij volgens de autohandelaar wel van een geintje houdt.
Volledig scherm
De heer Pasveer naast zijn hippe Golf 7 R-line met het VW-petje achterstevoren omdat hij volgens de autohandelaar wel van een geintje houdt. © Privéfoto
  1. Overlijden politieman Flip maakt veel los: ‘Ik weet nu dat hij de moordenaar van mijn vader heeft gepakt’

    Overlijden politieman Flip maakt veel los: ‘Ik weet nu dat hij de moordenaar van mijn vader heeft gepakt’

    Honderden steunbetuigingen en laatste groeten kregen Flip (80) en Fransje (74) Raap en hun familie de afgelopen week. Van oude vrienden, oud-collega's en volslagen onbekenden. Het nieuws van hun noodlottige overlijden vorige week maandag door een auto-ongeval in het Brabantse Nuenen maakte heel wat los in de regio en daarbuiten. Het Eindhovens Dagblad, de zusterkrant van het AD, maakte een video-eerbetoon over het echtpaar (zie onderaan dit artikel).