Volledig scherm
Laurens (23) rechts. © Marieke Henry

Broers onthutst over keihard optreden politie

UpdateDe politie heeft zich bij hun arrestatie afgelopen weekend op het Lieve Vrouwekerkhof in Amersfoort aan buitensporig geweld schuldig gemaakt, vinden de broers Van Roozendaal. Volgens de politie moest er gepast geweld worden gebruikt omdat beiden hevig verzet boden.

Volledig scherm
De Karseboom in Amersfoort. ©Google Maps

Hij werd op de auto gesmakt, zijn keel werd dichtgeknepen, waardoor hij even het bewustzijn verloor, en hij werd met handboeien achter zijn rug meters over het plein gesleept, vertelt het 19-jarige broertje nog steeds aangedaan in het AD vandaag.

De 23-jarige Laurens, die de arrestatie van zijn 'broertje' woedend vastlegde met zijn gsm-camera, werd met de lange lat hard op zijn rug, schouders en armen geslagen, en over het plein gegooid. De striemen en rode plekken zijn nog goed zichtbaar. Filmpjes van het gewelddadige optreden circuleren intussen al op internetsites als YouTube.

De aanleiding was al even absurd, vertellen beiden. Toen de broers omstreeks drie uur café De Karsseboom verlieten, liepen ze een oud-buurjongen tegen het lijf, met wie Laurens een spontaan stoeipartijtje begon. Zijn broer trok ze als grap uit elkaar.

Bij het bureau cameratoezicht zagen agenten er op de beveiligingsbeelden evenwel een vechtpartij in. Er werden diverse agenten naar het Lieve Vrouwekerkhof gestuurd. Toen de agenten arriveerden stonden de drie jongens intussen gezellig bij te praten, zegt het broertje van Laurens. 'Een agent pakte me direct hard bij m'n arm en vroeg om m'n identiteitsbewijs. Maar ik wilde weten waarom; er was immers niets aan de hand.'

Volgens de politie weigerde de jonge Amersfoorter herhaaldelijk zijn ID te tonen, terwijl dat in zo'n geval verplicht is. Daarop werd besloten de 19-jarige aan te houden. De arrestant bood volgens de politie hevig verzet, waardoor gepast geweld werd gebruikt. 'Daarbij moest ook een nekklem worden ingezet. De agenten begonnen met geweld, ze waren meteen heel agressief.'

Broer Laurens vertelt in de krant dat drie of vier agenten zonder aanleiding ook op hem inbeukten met hun wapenstok. 'Ze mepten er keihard op los, terwijl ik alleen stond te filmen.' Volgens de politie belemmerde hij met zijn gedrag de arrestatie van zijn 19-jarige broer.

Lees meer over de arrestatie in AD|Amersfoortse courant.