Brr... Het wordt komende week koud!

VIDEOKomende week wordt het koud. ‘s Nachts daalt het kwik een enkele keer zelfs tot onder nul. Vanaf donderdag gaat het roer weer om. ,,Maar echt zacht wordt het niet direct”, stelt weerman Wilfred Janssen van Weerplaza.

De eerste dagen na het weekend verlopen licht wisselvallig. Vooral vandaag en morgenochtend vallen verspreid over Nederland enkele buien. Woensdag en een deel van de donderdag verlopen droog. ,,Er is over het algemeen niet veel wind en ook de zon laat zich nu en dan zien”, vertelt Janssen.

Zacht is het allerminst. Vandaag wordt het hooguit 11 of 12 graden, morgen komt daar weinig verandering in. Janssen: ,,In de nacht naar dinsdag kan het ook lokaal zelfs tot vorst komen op officiële waarneemhoogte, wat voor het eerst zou zijn deze meteorologische herfst.”

De woensdag springt er positief uit voor veel mensen. Hoewel de temperatuur met hooguit 9 graden koud is voor de tijd van het jaar, is het met windstil en ronduit zonnig weer goed te doen buiten. De dag begint wel koud met op meerdere plaatsen in het binnenland lichte vorst.

‘Pak je de fiets, dan zijn een muts, sjaal en handschoenen zeker geen overbodige luxe!’ adviseert weerman Wilfred Janssen van Weerplaza.
Volledig scherm
‘Pak je de fiets, dan zijn een muts, sjaal en handschoenen zeker geen overbodige luxe!’ adviseert weerman Wilfred Janssen van Weerplaza. © ANP

Eerste gladheid

Maandag overdag vallen verspreid buien, waardoor in de nacht naar dinsdag natte wegen zeer plaatselijk kunnen bevriezen. In de nacht naar woensdag zijn de wegen droog, maar enkele bruggen en viaducten kunnen dan dusdanig koud worden dat deze alsnog nat kunnen worden en vervolgens bevriezen.

,,Kans op gladheid betekent in dit geval ook kans op het krabben van de autoruiten. Pak je de fiets, dan zijn een muts, sjaal en handschoenen zeker geen overbodige luxe!” adviseert de weerman.

Vanaf donderdag verandering

Ook donderdag start waarschijnlijk op meerdere plaatsen nog koud. Janssen: ,,In de loop van de dag begint een lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan wel meer druk te zetten op ons weer, waardoor bewolking en regen snel dichterbij komen.” In de loop van de dag volgt dan waarschijnlijk ook regen, maar vooral vrijdag lijkt een bewolkte en natte dag te worden.

Minder nat

Komend weekend is het minder nat, maar ook zeker niet helemaal droog. De temperaturen liggen donderdag en vrijdag nog beneden normaal, maar in het weekend komt zachte lucht alweer dichterbij. ,,Dan kunnen we weer temperaturen ruim in de dubbele cijfers noteren”, aldus Janssen.

  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”