Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Brrr. De gevoelstemperatuur daalt naar -10 dit weekend

Pak de dikke truien, handschoenen en sjaals maar weer uit de kast: de gevoelstemperatuur dreigt dit weekend weer plaatselijk onder de -10 graden te duiken. De zaterdag wordt het koudst, volgens meteorologe Hanneke Luijting van Weerplaza.

Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

De temperatuur zelf ligt dan om en nabij het vriespunt, maar door een harde oostenwind voelt het veel kouder aan dan het is. Luijting zegt dat vooral Limburgers zich goed moeten voorbereiden. ,,Daar voelt het dan het koudst aan, met gevoelstemperaturen rond de -15 graden.'' Op zondag wordt het overdag iets warmer dan het vriespunt, na een nacht waarin het kwik rond de -5 graden ligt.

Weerplaza noemt de maximumtemperaturen 'bijzonder laag' voor de tijd van het jaar. Het instituut voorspelt vrijdag zelfs natte sneeuw aan het eind van de middag en in de avond. Plaatselijk kunnen de straten zaterdagochtend bedekt zijn met een dun laagje sneeuw. Weerplaza verwacht niet meer dan 3 centimeter sneeuw.

Erger dan eind februari wordt het gelukkig niet. Toen voorspelden experts gevoelstemperaturen van -15 tot -23 graden. Nederland kwam toen in de ban van het schaatsen op natuurijs. Het KNMI waarschuwde voor gladheid door sneeuwval en resten van sneeuw en gaf code geel uit. Met 152 uren zon werd het wel de zonnigste februari ooit.