Verzetsheldinnen vlnr: Frieda Belinfante, Henriette Voute, Henriette Pimentel, Jacoba van Tongeren, Hannie Schaft en Hester van Lennep.
Volledig scherm
Verzetsheldinnen vlnr: Frieda Belinfante, Henriette Voute, Henriette Pimentel, Jacoba van Tongeren, Hannie Schaft en Hester van Lennep.

Bruggen Amsterdam krijgen namen verzetsheldinnen

Op 4 mei worden zes Amsterdamse bruggen in de verzetsheldenbuurt in Slotermeer vernoemd naar Nederlandse verzetsvrouwen. Oud-burgemeester Cohen diende vorig jaar een voorstel in om op deze manier een eerbetoon aan hen te geven.

Cohen stelde aanvankelijk aan het college voor om één brug in de Slotermeer te vernoemen naar verzetsstrijder Jacoba van Tongeren. Naar aanleiding van dit voorstel bleken veel meer verzetsheldinnen onderbelicht te zijn in de verzetsheldenbuurt.

De Commissie Naamgeving Openbare Ruimte (CNOR) vond nog vijf naamloze bruggen in de buurt. De zes verzetsheldinnen die vervolgens werden geselecteerd voor een brugvernoeming zijn: Jacoba van Tongeren, Hannie Schaft, Frieda Belinfante, Henriette Pimentel, Hester van Lennep en Henriette Voûtebrug. 

Woensdagmiddag worden de in totaal zes nieuwe brugnamen onthuld door de voorzitter van het algemeen bestuur van Nieuw-West, Achmed Baâdoud.

Zes verzetsheldinnen

Jacoba van Tongeren (1903 - 1967)
Oprichtster en leidster van de verzetsgroep Groep 2000. Met de groep werden tot 4500 onderduikers geholpen, EHBO-posten verzorgd, voedselbonnen verdeeld en andere verzetsactiviteiten uitgevoerd.

Hannie Schaft (1920-1945)
Schaft, ook wel 'het meisje met het rode haar', was een Nederlandse communiste en verzetsstrijder. Ze pleegde diverse aanslagen op Duitsers, landverraders en collaborateurs.

Frieda Belinfante (1904-1995) 
Tijdens de bezetting actief in het kunstenaarsverzet en lid van Groep 2000. Samen met Gerrit van der Veen bereidde zij de overval op het Amsterdamse bevolkingsregister in maart 1943 voor. 

Henriette Voûte (1918-1999)
Behoorde tot de kern van de verzetsgroep die na de oorlog bekend zou worden als het Kindercomité: een groep studenten die tijdens de oorlog ongeveer 1100 joodse kinderen heeft gered. 

Hester van Lennep (1916-2000)
Van Lennep bracht sinds 1942 joodse kinderen naar onderduikadressen bij vrienden en kennissen. Vanaf 1943 werkten ze daarbij ook samen met andere verzetsgroepen. 

Henriette Pimentel (1876-1943)
Directrice van de crèche aan de Plantage Middenlaan 31 en zette samen met Walter Süskind, de beheerder van de aan de overkant gelegen Hollandse Schouwburg, een vluchtroute voor joodse kinderen op.

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”