Bruls na Veiligheidsberaad: één regie voor opvang Oekraïners en asielzoekers
UpdateBreng de regie voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers bij elkaar, zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad. Nu nog zijn beide opvangstromen gescheiden en die moeten samenkomen omdat de aantallen blijven stijgen, vindt Bruls. De prognose is dat eind volgend jaar 200.000 mensen naar Nederland komen.
De coördinatie van de opvang van Oekraïners verloopt nu via de veiligheidsregio’s, maar die stoppen hiermee. De regie voor asielzoekers komt bij de provincie te liggen. Maar er moet één regie komen, zegt de burgemeester van Nijmegen na afloop van het overleg van de 25 veiligheidsregio’s in Utrecht. Daarin spraken de burgemeesters met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) over de opvang van Oekraïners en de nieuwe spreidingswet die gemeenten op termijn kan verplichten mensen op te vangen. Hoe die regie eruit moet gaan zien, is nog onderwerp van discussie.
Ook maken de burgemeesters zich zorgen over scholing en medische zorg voor Oekraïners. Er zijn te weinig (Oekraïense) leerkrachten en huisartsen kunnen niet onbeperkt nieuwe patiënten aannemen. ,,Daar moeten wij enige soepelheid in acht nemen. Als reguliere scholing niet kan en de optie is een goede dagvoorziening of niets doen, dan kies ik toch voor het eerste”, aldus Bruls.
Kritiek
Er komen momenteel zevenhonderd Oekraïense vluchtelingen per week naar Nederland. Volgens Europese regels mogen zij vrij reizen in Europa. Zij krijgen leefgeld, een plek om te wonen en mogen gelijk aan het werk. Dat leidt volgens burgemeester Bruls tot steeds meer discussie. Andere vluchtelingen die via Ter Apel het land in komen, hebben namelijk een lange weg te gaan. ,,Zij wonen vaak onder slechte omstandigheden. Daar kun je kritiek op leveren.”
Bruls vindt dat de spreidingswet sneller moet worden ingevoerd om verdere problemen te voorkomen. ,,Wij weten nooit hoeveel mensen er komen. Prognoses zijn wisselvallig gebleken.” De spreidingswet stond vanavond dus ook als agendapunt op het programma van het Veiligheidsberaad. De burgemeesters betwijfelen of de wet, die met grote moeite tot stand is gekomen, wel effectief zal zijn. Het proces om asielzoekers eerlijk over gemeenten te verdelen is te complex, vinden zij. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat ook.
Beloning
De spreidingswet regelt de verdeling van het aantal asielplekken over Nederland. De wet voorziet in een beloning voor gemeenten die vrijwillig en op tijd extra plaatsen leveren en ook in dwang voor gemeenten die blijven weigeren plaats te bieden aan vluchtelingen. Met name dat laatste was een grote wens van het Veiligheidsberaad, dat al maanden mort over gemeenten die ondanks de hoge nood in de asielopvang niets doen.
De burgemeesters zijn bang dat de huidige spreidingswet zo ingewikkeld is dat het nog steeds niet gaat lukken om voldoende structurele opvangplekken te realiseren.
‘Kortste weg’
Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt dat de wet meteen vanaf 1 januari van kracht zou moeten zijn. ,,Kies voor de kortste weg tussen A en B, zonder veel aanlooproutes.” De toestroom van Oekraïners vlakt af, zegt hij, maar de komst van asielzoekers uit andere landen is groot. ,,Dat heeft te maken met oorlogen, droogte, armoede of politieke instabiliteit. Wat gaat er in Iran, waar het onrustig is, gebeuren?”
Aboutaleb ziet - na overleg met andere burgemeesters in de Rijnmond - de opvang voor Oekraïners in de regio in het geding komen. “De opvang op schepen loopt per 1 januari af.”
Bekijk onze video’s over de problemen onder asielzoekers in Nederland:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Zeven huizen onbewoonbaar na grote brand Arnhem, nablussen kan nog uren duren
Zeven woningen in de De Wiltstraat in Arnhem zijn voorlopig onbewoonbaar na de grote brand die dinsdagmorgen vroeg uitbrak in de wijk Sint Marten. Twee huizen zijn volgens de brandweer volledig verwoest en de vijf andere huizen hebben zeer zware schade opgelopen. De ongeveer honderd bewoners van een huizenblok dat wegens de brand ontruimd moest worden mogen in de loop van dinsdagavond weer naar huis, maar de zeven panden blijven voorlopig gesloten, aldus de gemeente. De basisschool in de wijk gaat woensdag weer open. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUMcolumn27
Ik zie nergens leerlingen schuimbekkend op de grond liggen
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM19
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
22
Pechvliegtuig Defensie jaagt kabinet op kosten: vluchten afgezegd of omgeboekt
De zakenjet van Defensie, die wordt gebruikt door ministers en hoge generaals, is voortdurend stuk. Daardoor moesten de afgelopen maanden reizen worden afgezegd, omgeboekt naar lijnvluchten of werd een dure privéjet ingehuurd. -
-
-
Organisatie die problemen ouders in toeslagenaffaire moet oplossen dreigt vast te lopen
De organisatie die de problemen van gedupeerde ouders in het toeslagenschandaal moet oplossen, de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), dreigt volledig vast te lopen. Ook zou er sprake zijn van een angstcultuur. Dat schrijft Nieuwsuur na gesprekken met tientallen medewerkers en oud-medewerkers van de UHT. -
PREMIUM
Achmed en zijn gezin hebben eigen woonruimte dankzij kerk: ‘Hier zijn we veilig’
Omdat de asielzoekerscentra overvol zitten, worden overal in Nederland leegstaande pastorieën ingericht om tijdelijk statushouders op te vangen. De kerk schiet de overheid te hulp. ,,We kozen niet voor commerciële verhuur, maar wilden onze naasten helpen.”