Volledig scherm
Europees commissaris Viviane Reding (Justitie) © REUTERS

Brussel steunt oproep Nederland over waarden

De Europese Commissie verwelkomt de Nederlandse oproep voor een striktere naleving van de Europese waarden, zoals mensenrechten, democratie en rechtsstaat. Met Nederland deden Duitsland, Finland en Denemarken een beroep op Brussel nieuwe maatregelen te treffen.

Europees commissaris Viviane Reding (Justitie) bestempelde het initiatief van de vier landen als politieke steun. Zij deed dat maandag tijdens een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Luxemburg.

Reding verwees naar de verklaring van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, en diens Duitse, Finse en Deense collega's. Zij pleiten voor een instrument om snel in te kunnen grijpen als waarden in een EU-lidstaat worden geschonden. Het kwartet vindt dat staten die zich niet aan de fundamentele waarden van de EU houden, in het uiterste geval tijdelijk geen geld uit Brussel mogen krijgen.

Nederland en de andere initiatiefnemers vinden de huidige middelen onvoldoende. Ook Reding erkent dat Brussel op dit moment slechts kan kiezen tussen een 'speldenprik of een atoombom'.

Bij de speldenprik gaat het om een langdurige procedure, waarbij Europese rechters een land uiteindelijk op de vingers kunnen tikken voor het schenden van verdragen. Bij de 'nucleaire optie' gaat het om een omvattende procedure om een land te straffen voor een ernstige schending, bijvoorbeeld door het tijdelijk schrappen van het stemrecht tijdens vergaderingen.