Volledig scherm
Runningtherapeut Gerda Kloet geeft sessies in het Delftse Hout. © Nico Schouten

Buiten bewegen natuurlijk middel tegen burn-out

Een sombere bui, een burn-out of last van paniekaanvallen? Grote kans dat een hardloopsessie in die situatie niet direct verleidelijk klinkt. Toch moedigt runningtherapeut Gerda Kloet mensen met psychische klachten aan om in beweging te komen. Na een paar sessies in het Delfste Hout komt er volgens haar al een geluksstofje vrij.

Je hebt het druk, bent altijd gehaast en hebt geen tijd voor jezelf. Of je kunt je juist nergens toe zetten en je baalt van jezelf. Door (werk)druk, een traumatische gebeurtenis of een ongezonde leefstijl sputtert het lichaam tegen.

Klachten
Hoewel deze omstandigheden waarschijnlijk niet aansporen de hardloopschoenen aan te trekken en van de bank af te komen, is beweging volgens runningtherapeuten juist wél de manier om klachten te verminderen.

Coaching

Quote

Als ik niet sport, zorg ik dat ik een wandelinge­tje maak om toch even buiten te zijn. Het geeft me een geluksge­voel en energie

Gerda Kloet

Gerda Kloet (40) uit Den Haag begon anderhalf jaar geleden als runningtherapeut: ze helpt mensen één op één om weer in beweging te komen. ,,Mijn ervaring als sporter en mijn opleiding in coaching en counseling combineer ik met het geven van runningtherapie. Met mijn cliënten houd ik gesprekken, coachsessies, én wekelijkse loopsessies in het Delftse Hout."

Triatleet
Zelf is Kloet enthousiast sporter en triatleet. ,,Uit ervaring weet ik wat beweging met een lichaam doet. Als ik niet sport, zorg ik dat ik een wandelingetje maak om toch even buiten te zijn. Het geeft me een geluksgevoel en energie."

Psychiater, schrijver en hardloper Bram Bakker introduceerde runningtherapie in Nederland. Hij schreef er boeken over en geeft cursussen. Volgens hem is de therapie een effectieve manier om succeservaringen te genereren, depressieve gevoelens te verminderen en vertrouwen in eigen kunnen te verbeteren. Hardlopen kan in veel gevallen zelfs een alternatief zijn voor antidepressiva, meent hij. ,,Maar dan zónder de vervelende bijwerkingen als vermoeidheid en aankomen."

Volledig scherm
Psychiater Bram Bakker:'Runningtherapie kan een alternatief zijn voor antidepressiva.' © Erik van 't Woud

Smoesjes

'Maar ik ben helemaal niet sportief' en 'ik houd helemaal niet van sport' zijn uitspraken - of zijn het smoesjes? - die Bakker en Kloet regelmatig horen. ,,Het zijn géén argumenten om geen deel te nemen aan runningtherapie," zegt Bakker. ,,Iedereen kan dit. Ik vergelijk het wel eens met het doen van de afwas. Je ziet er tegenop en achteraf ben je blij dat je het hebt gedaan. Zo werkt het ook met runningtherapie."

Kloet sluit zich daarbij aan. ,,Het gaat erom dat je in beweging komt, dat is al genoeg. Niet de prestatie is belangrijk. Een uur rennen is niet het doel. Tussen het hardlopen door doen we oefeningen, wandelen we, en voeren we gesprekjes."

Endorfine
Tijdens een intakegesprek bekijkt Kloet samen met haar cliënt - of 'coachies,' zoals ze ze noemt - waar hij of zij naartoe wil werken. ,,Die doelen lopen per persoon sterk uiteen," vertelt Kloet. ,,Zo heb ik onlangs een vrouw gechoached die totaal niet sportief was. Toen ze voor het eerst bij me kwam, kon ze niet eens fietsen. Toch heb ik haar weten te motiveren om dagelijks in beweging te komen. Na een aantal sessies werd ook bij háár het geluksstofje endorfine aangemaakt." Een andere coachie durfde vanwege haar paniekaanvallen amper de straat op. ,,Ze wilde geen medicijnen slikken, maar wél van haar paniek af. De eerste keer dat we een stukje renden was al gaaf. Dat we uiteindelijk samen de City-Pier-City liepen was geweldig."

Motiveren

Quote

Want als ik er niet bij ben, is de verleiding vaak groter op de bank te blijven zitten

Gerda Kloet

Wie een programma bij Kloet volgt, loopt wekelijks één keer samen met haar in de Delftse Hout. Aan de hand van een schema traint iemand daarnaast één of twee keer per week zelfstandig. ,,Ik bel en sms vaak om ze te blijven motiveren. Want als ik er niet bij ben, is de verleiding vaak groter op de bank te blijven zitten."

Zelf heeft Kloet op 4 juli weer een triatlon op het programma staan. ,,Sporten zit in mijn bloed en ik wil het altijd blijven doen. Ik merk dat ik ouder word en ik neem mijn grenzen in acht. Maar stoppen met bewegen is voor mij geen optie."