Volledig scherm
Protesten op Schiphol over het inreisverbod naar de VS © EPA

Buitenlandse Zaken verscherpt reisadvies VS

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft het reisadvies voor de Verenigde Staten aangepast. Aanleiding is het inreisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump heeft ingesteld voor inwoners uit zeven islamitische landen: Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië en Syrië.

Volgens het ministerie zijn de gevolgen van het verbod nog onduidelijk voor burgers uit deze landen. Er is bijvoorbeeld geen zekerheid over uitzonderingen. Wie een tweede nationaliteit heeft uit een van deze zeven landen wordt aangeraden ook de website van het Amerikaanse consulaat-generaal in Amsterdam te raadplegen voor men naar de VS reist. 

Volgens het consulaat worden geen visa afgegeven aan Nederlanders met een dubbele nationaliteit van deze zeven landen en worden er ook geen afspraken voor deze groep gemaakt om visa aan te vragen.

Volgens het ministerie kan de situatie snel veranderen en kunnen reizigers het beste nog kort voor hun vertrek het reisadvies van het ministerie bekijken. Wereldwijd ontstond hevige kritiek op de plannen van Trump om de grenzen te sluiten voor burgers uit de zeven moslimlanden.

  1. Politie klopte aan bij kerkhofmedewerker: ‘Er ligt hier een illegaal lijk begraven’
    PREMIUM

    Politie klopte aan bij kerkhofme­de­wer­ker: ‘Er ligt hier een illegaal lijk begraven’

    Theo Volkers kreeg eergisteren bezoek van twee politieagenten. De administrateur van het kerkhof in Maastricht moest de volledige namenlijst en de corresponderende grafnummers afstaan vanwege een mogelijke doorbraak in de zaak-Tanja Groen. „Ze zeiden dat er een illegaal lijk begraven lag. Ik vroeg hoe lang geleden. Ongeveer vijfentwintig jaar, zeiden ze. Ik vroeg ‘is het soms Tanja Groen?’ Toen zwegen ze. Ik had de indruk dat ze wel schrokken.”