Volledig scherm
CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma © anp

Buma: 'Alles doen om nivellering te stoppen'

UpdateDe Eerste Kamerleden van het CDA zullen er alles aan doen om de kabinetsplannen om de inkomensverschillen te verkleinen tegen te houden. CDA-leider Sybrand Buma zei dat zondagochtend in het tv-programma Eva Jinek op Zondag.

Volgens Buma levert de zogenoemde nivellering geen banen op en worden schulden ermee niet weggewerkt. De CDA-leider benadrukte dat hij niet om politieke redenen tegen de plannen is, maar omdat hij ze echt niet goed vindt voor Nederland.

Het kabinet van VVD en PvdA kan niet bij voorbaat rekenen op de steun van een meerderheid in de Senaat. Zaterdag zei fractievoorzitter Elco Brinkman van de CDA-Senaatsfractie dat hij niet op voorhand voor of tegen bepaalde kabinetsplannen is. Ook hij wees erop dat nivellering geen banen oplevert voor mensen.

Merkwaardig
In het tv-programma Buitenhof zei PvdA-leider Diederik Samsom de opstelling van Buma 'merkwaardig' te vinden. Volgens hem is het CDA altijd opgekomen voor de zwakkeren in de samenleving en verwacht hij dat dat nu, zeker met 46 miljard euro aan bezuinigingen, ook gebeurt.

'Wat is er nou mis mee dat je mensen die het zwakst staan bijstaat in deze moeilijke tijd en dan wat extra's van de hoge inkomens vraagt', zei Samsom.

Hij rekent in de Senaat ook op de steun van SP, GroenLinks en D66 voor de belastingmaatregelen van het kabinet om zo de inkomensverschillen te verkleinen.