Volledig scherm
CDA-leider Sybrand Buma © ANP

Buma: bijstand inruilen voor baan

Het CDA wil de bijstand radicaal hervormen. In plaats van dat mensen met een uitkering thuis komen te zitten moeten zij betaald aan de slag in wat de regeringspartij een ‘basisbaan’ noemt.

CDA-leider Sybrand Buma pleit voor een nieuw sociaal vangnet. Wie in de bijstand belandt, moet volgens hem een ondersteunende functie gaan krijgen in de zorg of het onderwijs of bij de gemeentelijke plantsoenendienst. Voor circa 20 uur werk in de week, krijgen bijstandsgerechtigden dan 85 procent van het minimumloon betaald, 15 procent meer dan de bijstandsuitkering nu bedraagt.

Zowel de overheid als het bedrijfsleven moet deze banen gaan creëren. De overstap naar een reguliere baan wordt volgens Buma veel gemakkelijker wanneer mensen al iets om handen hebben en in een ritme zitten. Buma: ,,In plaats van financiële ondersteuning om thuis te zitten bouwen we echt aan een beter en socialer systeem.”

Loonkosten

Quote

In plaats van financiële ondersteu­ning om thuis te zitten bouwen we echt aan een beter en socialer systeem

Sybrand Buma

Gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de bijstand, en werkgevers delen in het CDA-plan de loonkosten. Het huidige bijstandsbudget is volgens Buma toereikend om de lasten te kunnen dragen.

Buma rekent erop dat vooral linkse partijen veel kritiek zullen hebben op zijn plan, deels omdat er onder het minimumloon betaald wordt. ,,Maar is het dan sociaal om tegen mensen te zeggen: je krijgt een uitkering ter hoogte van 70 procent van het minimumloon en zoek het voor de rest maar uit?”, vraagt hij zich af.

Volgens Buma is de bijstand ‘een gevangenis’ geworden: wie er eenmaal in zit, krijgt een ‘stempel’ en komt heel moeilijk weer aan het werk. Tegelijkertijd zijn er tekorten op de arbeidsmarkt en zullen die als gevolg van de vergrijzing alleen maar toenemen. ,,We zullen alle Nederlanders heel hard nodig hebben”, stelt de CDA-leider. Daarmee keert hij zich tegelijkertijd af van het D66-voorstel om in te zetten op meer Europese arbeidsmigranten.

Melkertbanen

Volgens Buma heeft zijn voorstel weinig overeenkomsten met de Melkertbanen uit de Paarse kabinetten. Daarbij gingen mensen met subsidie aan het werk, maar stopte de baan zodra de subsidie ophield. Omdat de basisbaan in plaats komt van de bijstand blijft het budget op peil, stelt de CDA-leider. 

Eind 2018 telde Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 433.000 bijstandsgerechtigden. In dat jaar wisten 26.000 mensen vanuit de bijstand een baan te vinden. 

Lees hier de politieke reacties op het plan: Het bijstandsplan van Buma oogst zowel bijval als kritiek

Lees het hele interview met Buma hier: ‘De bijstand is een gevangenis geworden’ (Premium)