Buma: bijstand inruilen voor baan
Het CDA wil de bijstand radicaal hervormen. In plaats van dat mensen met een uitkering thuis komen te zitten moeten zij betaald aan de slag in wat de regeringspartij een ‘basisbaan’ noemt.
Delen per e-mail
CDA-leider Sybrand Buma pleit voor een nieuw sociaal vangnet. Wie in de bijstand belandt, moet volgens hem een ondersteunende functie gaan krijgen in de zorg of het onderwijs of bij de gemeentelijke plantsoenendienst. Voor circa 20 uur werk in de week, krijgen bijstandsgerechtigden dan 85 procent van het minimumloon betaald, 15 procent meer dan de bijstandsuitkering nu bedraagt.
Zowel de overheid als het bedrijfsleven moet deze banen gaan creëren. De overstap naar een reguliere baan wordt volgens Buma veel gemakkelijker wanneer mensen al iets om handen hebben en in een ritme zitten. Buma: ,,In plaats van financiële ondersteuning om thuis te zitten bouwen we echt aan een beter en socialer systeem.”
Loonkosten
In plaats van financiële ondersteuning om thuis te zitten bouwen we echt aan een beter en socialer systeem
Gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de bijstand, en werkgevers delen in het CDA-plan de loonkosten. Het huidige bijstandsbudget is volgens Buma toereikend om de lasten te kunnen dragen.
Buma rekent erop dat vooral linkse partijen veel kritiek zullen hebben op zijn plan, deels omdat er onder het minimumloon betaald wordt. ,,Maar is het dan sociaal om tegen mensen te zeggen: je krijgt een uitkering ter hoogte van 70 procent van het minimumloon en zoek het voor de rest maar uit?”, vraagt hij zich af.
Volgens Buma is de bijstand ‘een gevangenis’ geworden: wie er eenmaal in zit, krijgt een ‘stempel’ en komt heel moeilijk weer aan het werk. Tegelijkertijd zijn er tekorten op de arbeidsmarkt en zullen die als gevolg van de vergrijzing alleen maar toenemen. ,,We zullen alle Nederlanders heel hard nodig hebben”, stelt de CDA-leider. Daarmee keert hij zich tegelijkertijd af van het D66-voorstel om in te zetten op meer Europese arbeidsmigranten.
Melkertbanen
Volgens Buma heeft zijn voorstel weinig overeenkomsten met de Melkertbanen uit de Paarse kabinetten. Daarbij gingen mensen met subsidie aan het werk, maar stopte de baan zodra de subsidie ophield. Omdat de basisbaan in plaats komt van de bijstand blijft het budget op peil, stelt de CDA-leider.
Eind 2018 telde Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 433.000 bijstandsgerechtigden. In dat jaar wisten 26.000 mensen vanuit de bijstand een baan te vinden.
Lees hier de politieke reacties op het plan: Het bijstandsplan van Buma oogst zowel bijval als kritiek
Lees het hele interview met Buma hier: ‘De bijstand is een gevangenis geworden’ (Premium)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'De bijstand is een gevangenis geworden'
Als het aan CDA-leider Sybrand Buma ligt, krijgen bijstandsgerechtigden geen geld meer om thuis te zitten. Alle handen zijn nodig, ook van de mensen die nu afgeschreven zijn, stelt hij. ,,Kom maar op met die oud-linkse kritiek." -
Klaver: Rutte en Buma zijn klimaattreuzelaars
De VVD en het CDA proberen met een doelbewuste tactiek klimaatmaatregelen te ‘vertragen en frustreren’. Daarmee stellen zij zich volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver onverantwoord op. -
eigen tuin eerst
Geen zin in de buxusmot? Er zijn genoeg alternatieven voor de plant
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?’
,,Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?”, vraagt lezer Jaïr Waal in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. -
PREMIUM
Stoppen met antidepressiva? ‘Iedereen kan afbouwen, als je je maar goed voorbereidt’
Met antidepressiva beginnen is één ding, ermee stoppen is óók een grote stap. Marianne ter Mors (38), een van de 1,2 miljoen Nederlanders die deze pillen slikken, schreef er een boek over. ,,Pas na vijf maanden voelde ik me weer de oude.’’
-
Klacht bij ACM: Funda beschermt traditionele makelaars en weert ‘nieuwkomers’
Huizensite Funda beschermt de belangen van traditionele makelaars en weert nieuwkomers, zo luidt een klacht bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), schrijft Trouw. -
Bijstandsplan Buma oogst bijval en kritiek
Coalitiepartner VVD is ‘voorzichtig positief’ over het plan van CDA-leider Sybrand Buma om de bijstand radicaal te hervormen. D66 is sceptisch en spreekt van een ‘prikkelend plan’. -
NOS-journalist onder vuur om vermeend seksueel overschrijdend gedrag
Een journalist van de NOS wordt sinds gisteravond op Twitter door meerdere mannen beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De omroep kent de berichten en heeft met de verslaggever gesproken. De Fontys Hogeschool in Tilburg bevestigt ondertussen dat de man na een melding over ongewenst gedrag werd geweerd bij introductieactiviteiten van de opleiding Journalistiek.