Volledig scherm
© ANP

Buma ‘diep getroffen’ door vertrek CDA-raadslid Turan Yazir

CDA-leider Sybrand Buma is 'diep getroffen' door het terugtreden van het Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir. ,,Zijn vertrek is een gevolg van onacceptabele inmenging en intimidatie uit Turkije. Dit moet stoppen'', liet Buma weten op Twitter.


Yazir liet vanochtend aan het AD weten zich terug te trekken als Rotterdams raadslid omdat hij door een Turkse krant is aangewezen als mede-aanstichter van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.

,,De spanningen ontstaan in de Turkse gemeenschap in Rotterdam als gevolg van de ontwikkelingen in Turkije hebben een dusdanige impact dat het voor Yazir onmogelijk is om zijn taak als raadslid naar behoren uit te oefenen'', stelde CDA-fractievoorzitter Sven de Langen in een schriftelijke verklaring. 

  1. Ooggetuigen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    Ooggetui­gen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    De 44-jarige advocaat Derk Wiersum die vanochtend vlak voor zijn huis in Amsterdam is geliquideerd, is ten minste twee keer onder vuur genomen door een jongen met een hoodie. Dat zegt een buurtbewoner die vlakbij de plaats delict woont tegen deze nieuwssite. Volgens andere omwonenden stond de echtgenote van de raadsman bij het slachtoffer toen de hulpdiensten arriveerden. ,,Ik hoorde twee harde knallen en zag daarna een jongen langs mijn huis rennen.”
  2. Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbeveiliging

    Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbe­vei­li­ging

    De 44-jarige advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum, was bezig particuliere persoonsbeveiliging te regelen. Hij had geen vertrouwen in bescherming door politie en justitie en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Eén collega zou hierover volgende week een gesprek hebben met persoonsbeveiligers. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingevoerde bronnen. Vanochtend werd hij in de straat waar hij woonde doodgeschoten.