Volledig scherm
© ANP

Buma/Stemra ontkent 'inval om sinterklaasliedjes'

UpdateDe Trianova-school in Leeuwarden heeft gisteren onverwachts bezoek gehad van een inspecteur van Buma/Stemra. De auteursrechtenorganisatie deed volgens de school een inspectie naar sinterklaascd's. Woordvoerder Frank Helmink van Buma/Stemra ontkent in alle toonaarden dat er sprake is van een 'inval om sinterkaasliedjes'.

Het onverwachte bezoekje van Buma/Stemra blijkt uit een interne mail van de scholengemeenschap Proloog in handen van de website Suksawat. Werd net overvallen door een jongeman van Buma en Stemra, is te lezen. 'Komt onaangekondigd om te controleren. Gaat om betaling muziekrechten, je kent het wel cdtje met sinterklaas, kerstliedjes en uitvoeringen'.

Controle
Buma/Stemra zegt dat ze zeker niet op zoek waren naar sinterklaasliedjes. Woordvoerder Frank Helmink denkt dat de school dit gebruikt als voorbeeld. De Trianova-school denkt daar toch anders over. De schooldirectie houdt voet bij stuk dat de medewerker op zoek was naar sinterklaascd's.

In een verklaring van Buma/Stemra is te lezen: 'Er is - en dat bevestigt de betreffende school inmiddels ook - geen sprake van een inval geweest. Er is een bezoek gebracht aan de school omdat de school heeft aangegeven per 1 januari van dit jaar geen muziek meer te gebruiken. Het is gebruikelijk dat er dan een medewerker van Scan op bezoek gaat om in een gesprek met de directie van deze school te inventariseren of dat daadwerkelijk zo is. Ter verduidelijking: voor muziekgebruik tijdens de les(programma's) betaalt een school geen rechten. Dit valt onder de zogenaamde 'onderwijs-exceptie''.

'De school dient wel een licentie af te sluiten voor ander muziekgebruik, denk daarbij aan optredens van bands, musicals of andere opvoeringen. Het gaat hierbij om een bedrag van tussen de 79 en 119 euro per jaar. Hiervoor kan een school dan tien van dit soort 'evenementen' hebben. Tijdens het gesprekje op het schoolplein werd duidelijk dat er op de basisschool af en toe een band optreedt en dat deze band repertoire van de leden van Buma speelt. De medewerker van Scan maakte hierop duidelijk dat hiervoor bovenstaande licentie zou moeten worden afgesloten. Hierop reageerde de schooldirecteur afwijzend. Waarop de medewerker van Scan vertrok. Er is dus geen sprake geweest van een inval en er is al helemaal niet 'gezocht naar sinterklaas-cd's' zoals sommige media melden'.   

Volgens de Telegraaf is het CDA verbijsterd over de controle en heeft Kamervragen gesteld. 'Dit is een bizarre juridisering van de samenleving', aldus Kamerlid Oskam.