Volledig scherm
© ANP

Buma weigert regeren met PVV nog steeds

Een regering waarin het CDA samen met de PVV zit, is nog steeds onmogelijk, ondanks dat de partij van Geert Wilders inmiddels in peilingen op zoveel zetels staat dat het vormen van een regering zonder die partij bijna onmogelijk is. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma zondag in Buitenhof.

De PVV staat in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond op 37 zetels, werd zondag bekend. Een regering vormen zonder de PVV is volgens Buma weliswaar heel ingewikkeld, maar de eerdere samenwerking van het CDA met de PVV was eens maar nooit weer, gaf hij aan.

Wilders maakt volgens Buma ruzie met iedereen. ,,Zo regeert niemand meer met je." De CDA-leider stelt dat voor het serieus verder helpen van een land en bijvoorbeeld het aanpakken van de toekomstige druk op de asielprocedure samenwerking nodig is.

Hek Hongarije
In Buitenhof zei Buma zondag ook begrip te hebben voor het hek waarmee Hongarije vluchtelingen uit het land wil houden. In Buitenhof noemde hij deze maatregel moreel aanvaardbaar. Buma toonde begrip voor de Hongaarse premier Orban, die zich beklaagt over kritiek op het hek, maar ook verwijten krijgt als hij vluchtelingen wel doorlaat en vervolgens door laat reizen naar andere landen. Overigens ziet Buma hermetisch afsluiten van grenzen niet als de oplossing om de vluchtelingenstroom in te dammen.