Volledig scherm
Op zaterdag 13 augustus is er besloten dat er een extra raadvergadering komt. VVD en SGP hebben hierom gevraagd nadat er vannacht weer een steek incident was met Poolse inwoners. © Ginopress

Bunschoten wil actie na zoveelste Polen-incident

De politiek in Bunschoten slaat alarm: het moet afgelopen zijn met al die Poolse geweldsincidenten, 'anders gaan er doden vallen'. De bevolking is iets nuchterder: ,,We moeten ook naar onszelf kijken."

Quote

Het zijn op zich misschien incidenten, maar dit zijn we niet gewend hier. We willen dit ook niet in ons dorp

Wiebe de Boer
Volledig scherm
Jan Westra © Saskia Berdenis van Berlekom
Quote

Ze hebben het verkeerd aangepakt door zo veel mensen in één huis te zetten

Jan Westra

Toen meneer Hopman vrijdagavond laat thuiskwam van vakantie, zag hij alleen maar zwaailichten in zijn donkere straat. Er stond een politiewagen, een ambulance en later landde er ook nog een traumahelikopter. Het was schuin aan de overkant, op nummer 24 van de Veenestraat, in het 'Polenhuis'.

Een 25-jarige Pool had tijdens een ruzie een evenoude landgenoot neergestoken, die vervolgens zwaargewond moest worden afgevoerd. Dat was lekker thuiskomen, zeker? ,,Ach", zegt Hopman, ,,ik schrik hier niet meer van. Dit is al de vierde keer dit jaar dat het misgaat. Er zijn best veel Polen hier in het dorp. En de huisvesting is een probleem. Dus wat krijg je dan: mensen die elkaar niet kennen worden samen in een huis gestopt, zitten na het werk op elkaars lip, vervelen zich te pletter, gaan drinken en gebruiken misschien ook nog wel drugs. En dan kan het soms misgaan, ja."

Klaarlichte dag
Zoals bijvoorbeeld in maart, toen een Pool op klaarlichte dag in de Regenstraat (in de buurt van een basisschool, nota bene) zes kogels afvuurde op een auto met landgenoten. Er raakte niemand gewond, maar het had zomaar anders kunnen aflopen.

Zoals in april, toen een dronken Pool met een keukenmes een huisgenoot te lijf ging en verwondde. Wiebe de Boer, fractievoorzitter van de lokale VVD, is in deze kwestie niet zo nuchter als meneer Hopman. ,,Het zijn op zich misschien incidenten, maar dit zijn we niet gewend hier. We willen dit ook niet in ons dorp."

Quote

Als we niks doen, gaan er een keer doden vallen. Daar kun je op wachten

De Boer

Spektakel
De gemeente Bunschoten-Spakenburg (met 20.000 inwoners) staat dit jaar op plaats 324 van de jaarlijkse AD-Misdaadmeter; dat is vrijwel onderaan. De top 3 van delicten: mishandeling, vernieling en woninginbraken. Het aandeel van de Polen hierin is niet bekend. Na het spektakel met de traumahelikopter van vorige week besloot De Boer samen met zijn collega Jan-Bert Heinen van de SGP de gemeenteraad terug te roepen van het zomerreces. ,,Als we niks doen, gaan er een keer doden vallen. Daar kun je op wachten."

Het is onduidelijk hoeveel Polen er wonen in de gemeente Bunschoten-Spakenburg. Ze werken vooral in de vis, het brood en de metaal. Officieel staan er 416 mensen geregistreerd, maar op straat wordt er gelachen om dat aantal. ,,Het zijn er zeker 800", weet een meneer die niet met zijn naam in de krant wil.  Andere schattingen variëren tussen de 600 en de 1.000.

Overlast
Truus Westra uit de Veenestraat heeft het een beetje gehad met de Polen. ,,Ze geven heel veel overlast, hoor! Ze zijn arrogant. Als je ze groet, zeggen ze nooit wat terug. En ze zijn ook asociaal in het verkeer. Ik begin het een beetje griezelig te vinden met al dat geweld. Zeker nu het politiebureau hier uit de buurt verdwenen is."

Haar man Jan vindt het dan weer best meevallen. ,,Ach, overlast...  Onze jeugd doet ook weleens wat, maar daar hoor je niemand over. Dan wordt het met de mantel der liefde bedekt. Ik vind die Polen best aardig. Het zijn hardwerkende mensen. Dat past wel hier in het dorp. Ze hebben het gewoon verkeerd aangepakt door zo veel mensen samen in één huis te zetten."

Laat dat nou precies een van de zaken zijn die VVD'er De Boer vanavond in de spoedvergadering aan de orde wil stellen. Geen acht, maar vier Polen in een huis; misschien is dat een oplossing. Maar zeker weten doet hij het niet. ,,Of misschien moeten we de werkgever voortaan verplichten een verklaring omtrent gedrag van hun werknemers op te vragen in hun moederland. Dat zou mooi zijn. Ik weet alleen niet of dat mag. Daar gaan we het morgen over hebben."

Quote

De bedrijven hier willen goedkope arbeids­krach­ten, en omdat de lokale bevolking daar geen trek in heeft, komen de Polen

Inwoner Bunschoten

Bangmakerij
De mensen in de Veenestraat hebben echter niet al te veel vertrouwen in de uitkomsten van de spoedvergadering: ,,Ze vergaderen zo veel." En: ,,Politieke bangmakerij!" Of: ,,Ik heb helemaal geen problemen met de Polen." 

Sommigen menen dat de Bunschoters ook eens naar zichzelf moeten kijken. ,,De bedrijven hier willen goedkope arbeidskrachten, en omdat de lokale bevolking daar geen trek in heeft, komen de Polen. Die proppen we vervolgens in huizen die al een tijdje te koop staan, zodat we daar nog iets aan kunnen verdienen. En ja, natuurlijk gaat dat overlast geven. Daar kun je op wachten. Nee, mijn naam hoeft hier niet bij. Ik wil geen gedoe."

Veenestraat nummer 24 staat sinds vrijdag leeg, zeggen de buren. ,,Forensisch onderzoek." Maar daar komt toch echt een bebaarde Poolse jongeman aanlopen, die aanstalten maakt om naar binnen te gaan. ,,Ik woon hier sinds vandaag", zegt hij. Steekpartij? Hij schrikt. ,,Daar weet ik niks van." En hij glipt snel naar binnen.