Burgemeester geeft startsein DNA-afname zaak-Nicky Verstappen

videoBurgemeester Raymond Vlecken heeft donderdagmiddag in Landgraaf de aftrap gegeven voor het grote verwantschapsonderzoek rond de moord op Nicky Verstappen. Vlecken deed dat door voor de camera's van de pers te laten zien hoe DNA-afname in zijn werk gaat: met een sponsje wordt wangslijm afgenomen, dat wordt 'afgedrukt' op een DNA-opslagkaartje.

De toen 11-jarige Nicky Verstappen uit het dorp Heibloem werd in augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide vermoord. Een dader is nooit gevonden.  Burgemeester Arno Verhoeven van Leudal noemde het onderzoek eerder ,,Een ultieme kans om antwoorden te vinden en een einde te maken aan de lange periode van onwetendheid."

Volledig scherm
Burgemeester Raymond Vlecken staat als eerste DNA af. © ANP

Verwantschapsonderzoek 

Officieel start zaterdag de grootschalige DNA-afname in met name Brunssum, Heerlen, Landgraaf en het dorpje Heibloem waar Nicky toen woonde. In totaal wordt vanaf dat moment drie weken lang DNA afgenomen van 21.500 mannen, die daarvoor een uitnodiging kregen. Hun DNA wordt vergeleken met DNA dat is gevonden bij Nicky Verstappen. ,,Een gigantische operatie'', zei een woordvoerder van de politie donderdag.

In oktober vorig jaar werd bij 1500 mannen al DNA afgenomen. Dat ging om mannen die bekend waren met de Brunssummerheide, bijvoorbeeld omdat ze er vaak kwamen. Tot nog toe is bij hen volgens de politie geen match gevonden.