Volledig scherm
Het Huis van de Stad van Gouda © anp

Burgemeester Gouda 'bedreigd om megamoskee'

De Goudse burgemeester Milo Schoenmaker en de wethouders Daphne Bergman en Rogier Tetteroo worden 'bedreigd' vanwege de komst van een moskee in Gouda-Noord. Ze 'zullen geen rust vinden', staat in een anonieme brief die is bezorgd.

Quote

Brandstich­ting van gebouwen en auto's behoren tot mogelijke acties

Een anonieme briefschrijver
Volledig scherm
Burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda © anp

In de brief, waarvan een kopie in handen is van het AD, uit een anonieme, 'verontruste Gouwenaar' de bedreigingen niet zelf. De briefschrijver zegt uit 'betrouwbare bron' begrepen te hebben dat er onlusten volgen in de stad. De komst van een moskee in de voormalige kazerne, wordt 'de grootste vergissing in de geschiedenis van Gouda' genoemd.

B en w hebben de brief overhandigd aan de politie. Een woordvoerster van de politie Haaglanden/Hollands Midden zegt dat in overleg met justitie wordt bekeken wat er mee gebeurt. Over eventuele beveiligingsmaatregelen voor b en w wil ze niets kwijt.

'Echt serieus'
,,Het is echt serieus", aldus de briefschrijver. ,,Brandstichting van gebouwen en auto's behoren tot mogelijke acties. Men zegt dat als wij (Gouda-Noord) opgezadeld worden met een hoop chaos en drukte en de gevolgen hiervan zoals waardedaling van woningen, overlast, hangjongeren, maar ook te verwachten escalaties zoals in de Schilderswijk in Den Haag, de verantwoordelijken dit ook gaan meemaken."

Serieus
Locoburgemeester Daphne Bergman zegt dat de brief serieus wordt genomen, maar dat ook weer niet gelijk iedereen in de stress schiet. ,,Ik doe er niet laconiek over, maar dit soort brieven krijg je soms als bestuurders. Je wilt niet weten wat er allemaal in mijn mailbox zat rond de discussie over Zwarte Piet'', zegt ze, verwijzend naar de kleur van Piet tijdens de landelijke intocht van de Sint in Gouda.

De briefschrijver maakt niet alleen gewag van de dreigementen. Er klinken ook verwijten richting de Marokkaanse gemeenschap. Vooral de jeugd moet het ontgelden. Die heeft het voor het zeggen in Gouda.

Tientje
Blijkens de brief komt de waarschuwing uit Gouda-Noord. Edward Uittenbroek van de kersverse bewonersvereniging 'Gouda-Noord zoals het hoort' zegt dat de briefschrijver in elk geval slecht op de hoogte is van activiteiten die al worden ontplooid om de moskee met legale middelen tegen te houden. ,,In plaats van zo'n brief te sturen, kunnen ze beter een tientje in onze pot stoppen om ons te steunen.''

De bewonersvereniging voert de druk op met onder andere een stadsbrede enquête en een online petitie die inmiddels al duizend keer is ondertekend.