Volledig scherm
Sinterklaas zwaait vanaf het podium bij het stadhuis in Gouda. Rechts van Sinterklaas staat burgemeester Milo Schoenmaker. © ANP

Burgemeester Gouda: Intocht Sint was gezellig, ik ben trots

Ze hebben bij de gemeente Gouda zó hun best gedaan om de sinterklaasintocht feestelijk te laten verlopen, toch heerste er een onplezierige sfeer. Al viel dat in de beleving van burgemeester Milo Schoenmaker reuze mee.

Quote

Ik ben trots op alle mensen die er zoveel energie in hebben gestoken. Zij hebben ervoor gezorgd dat het een goed georgani­seer­de, gezellige intocht was.

Burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda

U zult wel balen dat juist Gouda dit jaar een grimmig Sinterklaasfeest kreeg?
Schoenmaker: ,,Het is bedroevend dat een aantal mensen een ander doel had dan er een gezellig feest van maken. Dat is jammer. Wij hebben er alles aan gedaan om het goed te laten verlopen. De intocht ging ook goed. Daar hebben we lang aan gewerkt met veel vrijwilligers, dat is van a tot z goed gegaan."

Heeft de onrust door demonstranten het mooiste feest onderuit gehaald?
,,Nee, dat vind ik niet. Veel mensen hebben ervan genoten. Ruim 2,3 miljoen mensen keken naar de intocht op televisie. We krijgen veel reacties van mensen die het heel geslaagd vonden. Heel veel mensen hebben de opstootjes en arrestaties niet eens meegekregen. Voor de mensen die het wel hebben gezien is het erg vervelend."

Was het echt nodig de demonstranten aan te houden? De Nationale Ombudsman oordeelde eerder dat twee anti-pieten bij de intocht in Dordrecht ten onrechte zijn opgepakt.
,,Jazeker. Ze mochten demonstreren op de plek die wij ze hebben toegewezen. Daar hielden zij zich niet aan. Sommige mensen met een pro-pietenstandpunt namen daar aanstoot aan. Er moest worden ingegrepen, om te zorgen dat het niet uit hand liep."

Hebben juist niet die aanhoudingen escalerend gewerkt?
,,Absoluut niet. Ik vind dat de politie uitstekend heeft opgetreden. Grotere escalatie is juist voorkomen."

Waarom heeft u er voor gekozen de anti-pieten op een afgelegen plek 'te parkeren', terwijl u wist dat ze daar geen gehoor aan zouden geven? Had u ze niet beter gewoon 'een vak' op de Markt kunnen geven, zoals de burgemeester in Amsterdam gisteren heeft gedaan op het Beurs- plein?
,,Er waren geen andere mogelijkheden. De compacte Markt is daar absoluut niet geschikt voor. Als de anti-pieten een plek op het plein krijgen, dan moeten we ook ja zeggen tegen de pro-pieten. Twee demonstrerende partijen binnen één beperkt terrein, daar waren geen mogelijkheden toe. Op een plek net buiten de centrumring bij het Huis van de Stad konden zij ook een mooi podium krijgen om hun punt te maken. Ze hebben er toch voor gekozen dat in de wind te slaan."

Bent u toch nog trots als u terugkijkt op het Goudse Sinterklaasfeest?
,,Ja, ik ben trots op alle mensen die er zoveel energie in hebben gestoken. Zij hebben ervoor gezorgd dat het een goed georganiseerde, gezellige intocht was. Alleen het laatste stukje was bedroevend. Op alle andere terreinen is het goed gegaan en heeft heel Nederland kunnen zien wat een mooie stad Gouda is."