Volledig scherm
© HH/Dolph Cantrijn

Burgemeester Groningen: Bevingen lijken op watersnoodramp

InterviewDe aardbevingen in de provincie Groningen zijn onlangs voor het eerst ook in de stad Groningen gevoeld. Voor burgemeester Ruud Vreeman is de maat nu echt vol. Het is een nationaal probleem en vergelijkbaar met de Watersnoodramp van 1953, zegt een ongeruste Vreeman.

Burgemeester Vreeman wil dat de gaskraan verder dicht gaat en dat Den Haag bijdraagt aan het verstevigen van gebouwen. Dat de aardbevingen voor het eerst ook in de stad Groningen zijn gevoeld 'geeft de problemen een heel nieuwe dimensie', stelt Vreeman. ,,Voorheen waren de bevingen in dunbevolkte gebieden, maar Groningen is een stad met 200.000 inwoners. We hebben hier ziekenhuizen, scholen, universiteitsgebouwen. Hoe moeten we ervoor zorgen dat die allemaal veilig zijn?"

Bent u bang voor doden?
,,Groningen is een dichtbevolkte stad, we hebben hier ook hoogbouw. Je moet er niet aan denken, maar er zal maar glas of een schoorsteen naar beneden komen. De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid van de mensen in de stad Groningen. Die verantwoordelijkheid kan ik niet meer dragen, hier moet op nationaal niveau over nagedacht worden."

Worden uw problemen wel serieus genomen in de rest van het land?
,,Als het gaswinningsgebied in de Randstad had gelegen, dan zou het anders zijn gegaan. Het land heeft decennia achtereen geprofiteerd van ons gas en nu zitten wij met de gebakken peren. Dat is een gevoel dat hier heel sterkt leeft. Het moet tot politiek Den Haag doordringen dat dit niet meer gaat om wat scheuren in muren."

Wat moet er dan gebeuren?
,,Het risico moet bij de bron worden teruggedrongen. Dat betekent dat de NAM drastisch minder moet gaan boren. Dit is geen situatie die door de natuur is veroorzaakt, maar door een bedrijf. Een bedrijf dat enorme schade aanricht, waar iedereen hier de dupe van is. We kunnen simpelweg niet alle gebouwen beveiligen tegen aardbevingen, dat is veel te duur. Op dit moment wordt het nieuwe Groninger Forum bij de Grote Markt gebouwd. Als we dat moeten verstevigen zodat het tegen aardbevingen bestand is, kost dat 40 tot 60 miljoen euro extra."

U pleit voor een Deltaplan.
,,Wat hier nu gebeurt, is vergelijkbaar met de Watersnoodramp in 1953. Nadien is heel veel geld gestoken in het beschermen van Nederland tegen het water. De schaal van dit probleem is vergelijkbaar met toen. Laten we nu niet de put pas dempen als het kalf al verdronken is. Dus draai de gaskraan dicht en kom over de brug met geld zodat gebouwen veiliger kunnen worden."