Burgemeester hoort kerktoren in Hoogmade achter zich instorten: ‘Wat een dramatisch gezicht’

VIDEODe kerktoren van de rooms-katholieke Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade is ingestort (zie video). Eerder vanmiddag brak er een grote brand uit in de kerk. Daarbij stortte ook al het dak in. De brand is ontstaan bij het verf afbranden.

Door de constructie met een dubbel dak heeft het vuur zich heel snel kunnen verspreiden, blijkt uit de voorlopige analyse die de brandweer met het parochiebestuur heeft besproken. Het technische onderzoek is nog gaande.

Quote

Ach jeetje, kijk nou toch...

Marina van der Velde-Menting, Burgemeester van de gemeente Kaag en Braassem, reageert op de kerktoren die net in is gestort

De brandweer is de hele avond bezig met het nablussen van de restanten van het gebouw. In alle straten rondom de kerk ligt as. De brandweer heeft controles uitgevoerd of het gaat om gevaarlijke stoffen. ,,We hebben zojuist een laatste NL Alert uitgestuurd om aan te geven dat er geen gevaar meer is door rook.”

De restanten van de kerk zijn instabiel, dus bewoners van vijf woningen aan de Kerkstraat mogen voorlopig hun huis niet in.

Dramatisch gezicht

Burgemeester Marina van der Velde-Menting, van de gemeente Kaag en Braassem, noemt de brand van de kerk in Hoogmade een ‘dramatisch gezicht’. Ze stond een verslaggever te woord, met de brandende toren van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk op de achtergrond, toen de kerktoren instortte (zie video).

,,De kerk is het hart van het dorp, waar iedereen trouwt, mensen wegbrengt die overleden zijn’', vertelde ze. ,,Het is het levenswerk van heel veel mensen, en het punt van samenkomst…”

Een enorm geraas onderbreekt haar. De burgemeester draait zich om en ziet hoe de uit 1856 stammende toren instort. ,,Ach jeetje, kijk nou toch… Waar is ‘ie nou heengegaan? Is ie naar achteren...?” De burgemeester weet even niet wat ze moet zeggen. De toren, zo bepalend voor het gezicht van Hoogmade, is verdwenen.

,,Wat een dramatisch gezicht. Mensen staan hier huilend op straat en dat begrijp ik heel goed”, zegt ze daarna. ,,Het is hun kerk, hun huis, waar ze met elkaar leven en voor elkaar zorgen. En die plek verdwijnt nu…”  

Geschokte reacties

Honderden mensen uit het Zuid-Hollandse dorp en directe omgeving zijn naar de onheilsplek gekomen om de brand met eigen ogen te aanschouwen. Zij reageren stuk voor stuk geschokt. ,,Beeldbepalend. Het hart van het dorp is weg”

Ook de vrijwilligers en bestuurders van de H. Franciscusparochie zijn zwaar aangeslagen door de felle brand die de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade in de as heeft gelegd. Zij proberen met man en macht reeds geplande kerkdiensten elders onder te brengen

,Het kan zomaar zijn dat er morgen in de kerk een begrafenis gepland staat. Achter de kerk is immers de begraafplaats. Dus we moeten meteen aan de slag om dit soort zeer emotionele zaken te regelen. Pas daarna komen het technische onderzoek en de vraag van een eventuele herbouw aan bod.”

Tranen bij bijeenkomst

Rond de klok van 19.00 uur was er een bijeenkomst voor bewoners van Hoogmade in restaurant De Kromme Does. Honderden mensen waren hierbij aanwezig. Mensen moeten vanwege de drukte op de grond zitten. Daar luisteren ze naar woorden van burgemeester Marina van der Velde. Er is ook een gebed van pastoor Jack Glas.

Tijdens zijn gebed beginnen de tranen rijkelijk te vloeien bij Cobie Wolvers. Als vrijwilliger doet ze, net als haar man, al vijftien jaar veel voor de kerk. ,,We zijn de hele dag druk geweest met telefoontjes. Nu is het stil en dan komen het besef en de tranen. De kerk is weg. Ik ben hier geboren, ben getrouwd in de kerk, heb mijn kinderen er gedoopt en mijn dochtertje begraven.”

De GSM-masten die aan de kerk gemonteerd zaten zijn gesneuveld bij de brand. Dat betekent dat er sprake kan zijn van verminderde mobiele bereikbaarheid in Hoogmade en omgeving.

Lees meer in het dossier Kerk Hoogmade in brand.

De kerktoren in Hoogmade net voordat deze instortte
Volledig scherm
De kerktoren in Hoogmade net voordat deze instortte © Remco Gerritsen
De kerktoren van Hoogmade stort in
Volledig scherm
De kerktoren van Hoogmade stort in © Remco Gerritsen
De kerktoren van Hoogmade stort in
Volledig scherm
De kerktoren van Hoogmade stort in © Remco Gerristen
De kerktoren van Hoogmade is verdwenen
Volledig scherm
De kerktoren van Hoogmade is verdwenen © Remco Gerritsen
Het verwoeste dak van de rooms-katholieke kerk in Hoogmade.
Volledig scherm
Het verwoeste dak van de rooms-katholieke kerk in Hoogmade. © Ricardo Ernst
De kerktoren stort in in Hoogmade
Volledig scherm
De kerktoren stort in in Hoogmade © Videostill Remco Gerritsen

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195