Volledig scherm
© AD

Burgemeester Koen moet toch verhuizen

Burgemeester Frank Koen van Capelle moet op het matje komen bij commissaris van de koning Jaap Smit. Die gaat hem vertellen dat ook hij zich aan de wet moet houden en dus moet verhuizen naar de gemeente waar hij werkt.

Quote

Koen koos er zelf voor te sollicite­ren naar deze vacature, hij kende de consequen­ties.

VVD-statenlid Rense Weide
Volledig scherm
© AD

Burgemeester Koen woont na 5 jaar nog steeds in zijn oude standplaats Lexmond, verkwistte 25.000 euro gemeenschapsgeld aan een flat waar hij maar 4 nachten sliep en staat nu voor de vorm ingeschreven bij een achternicht van zijn vader in Capelle aan den IJssel.

De Zuid-Hollandse commissaris van de koning wist net als de gemeenteraad van Capelle dat Koen met zijn 'toneelstukje' al jarenlang de wet overtreedt. Vorige week zei Smit nog niet van plan te zijn iets aan deze 'gedoogconstructie' te doen, maar door alle heisa kan hij naar eigen zeggen niet meer onder een reactie uit.

,,Ik zou het zonde vinden als dit zijn waterloo wordt, maar ik wil deze week nog met de burgemeester praten over zijn woonsituatie,'' zegt hij.

Hoewel Smit 'uitermate tevreden' is over Koen als burgemeester gaat hij hem vertellen dat hij zich aan de wet moet houden. ,,Ik moet erop letten dat de wet wordt nageleefd en de wet eist van Frank Koen dat hij zich in Capelle vestigt. Het is niet anders, hij moet verhuizen. Ook ik moest mijn huis verkopen toen ik deze functie kreeg.''

De commissaris vindt echter dat het probleem - een onverkoopbaar huis - niet enkel op het bordje van de burgemeester mag worden gelegd. Hij vindt dat de gemeenteraad oplossingen moet bedenken die een verhuizing 'minder onmogelijk' maken.

Menens
,,Dat de commissaris van de koning zich er openlijk mee gaat bemoeien, betekent dat het menens is,'' zegt politicoloog Marcel Boogers. ,,Hij is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het lokale bestuur. Maar uiteindelijk is de gemeenteraad de enige die een verhuizing kan afdwingen. Blijkbaar vinden zij dit niet belangrijk genoeg.''

De Capelse fractievoorzitters hebben gezamenlijk verklaard de burgemeester niet te verplichten om alsnog naar Capelle te verhuizen als hij zijn woning in Lexmond met veel verlies moet verkopen. De VVD-statenfractie is het daar niet mee eens. ,,Gemeenteraad, waar zijn jullie mee bezig?'' vraagt VVD-statenlid Rense Weide zich af. ,,De burgemeester beschadigt het vertrouwen in het openbaar bestuur. Koen koos er zelf voor te solliciteren naar deze vacature, hij kende de consequenties.''

De PvdA-statenfractie sluit zich daarbij aan. ,,De wet is er niet voor niets. Op afstand wonen van de gemeente waarin je burgemeester bent, heeft invloed op je functioneren,'' aldus fractievoorzitter Ron Hillebrand.

Een eventuele herbenoeming van Koen - dit jaar loopt zijn eerste termijn af - staat nu op losse schroeven. Commissaris Smit wil binnenkort het standpunt hierover horen van de fractievoorzitters, van wie al enkelen hebben aangegeven dat de gedoogconstructie lang genoeg heeft geduurd.

  1. Enige levensdelict in cijfers criminele asielzoekers blijkt zelfverdediging

    Enige levensde­lict in cijfers criminele asielzoe­kers blijkt zelfverde­di­ging

    In de criminaliteitscijfers onder asielzoekers over 2018 waar staatssecretaris Mark Harbers deze week over viel, blijkt geen enkele moord te zitten. Het enige geval waar sprake was van een voltooid levensdelict, werd door de rechter gezien als zelfverdediging. De verdachte werd op 22 mei ontslagen van alle rechtsvervolging omdat hij zich volgens de rechter mocht verdedigen tegen een mishandeling waar twee belagers bij waren betrokken. Hij zat bovendien niet in een asielzoekerscentrum.