Volledig scherm
Noordanus © anp

Burgemeester Tilburg krijgt volle laag na grap Gay Village

UpdateNRC Handelsblad, de NOS en Omroep Brabant hebben vandaag boze brieven geschreven aan burgemeester Peter Noordanus van Tilburg vanwege zijn rol bij de grap over een homowijk in Tilburg. Op de internetpagina van de zogenoemde Gay Village toonde de burgemeester zich blij met de komst van de homowijk naar Tilburg, maar woensdagavond werd duidelijk dat het een grap was.

Quote

Het optreden van de gemeente past niet bij een overheids­or­ga­ni­sa­tie. Het is maar een dag per jaar 1 april en zelfs op die dag past het niet

Marcel van Lingen, hoofdredacteur ANP

NOS en NRC menen dat ze door gemeente doelbewust op het verkeerde been zijn gezet. Ze vinden het optreden van de burgemeester 'volstrekt onaanvaardbaar'.

Vertrouwen geschaad
Omroep Brabant zegt dat de burgemeester willens en wetens heeft meegewerkt aan een actie die niet waar was. 'Een burgemeester dient onomstreden te zijn. Betrouwbaarheid staat daarbij voorop. Uw medewerking aan voornoemde actie heeft dat vertrouwen geschaad', schrijft hoofdredacteur Henk Lemckert.

Persbureau ANP zet de gemeente Tilburg op de lijst met dubieuze bronnen, laat hoofdredacteur Marcel van Lingen weten. 'Het is kennelijk zo dat we informatie van de gemeente Tilburg moeten verifiëren. Het optreden van de gemeente past niet bij een overheidsorganisatie. Het is maar een dag per jaar 1 april en zelfs op die dag past het niet.'

De homowijk was een grap van de organisatie van Roze Maandag op de Tilburgse kermis. Volgens de drie initiatiefnemers was het een statement tegen intolerantie naar de homogemeenschap in Nederland.

Onderschat
Via een statement op de site van de gemeente Tilburg laat de burgemeester weten dat hij de impact van zijn quote heeft onderschat: 'Daarbij heb ik ook de impact van mijn quote onderschat. Ik heb deze gegeven met de intentie om de homo-emancipatie onder de aandacht te brengen, en niet om de media en de samenleving op een verkeerd been te zetten. Dat is wel gebeurd en dat vind ik vervelend'

  1. ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’
    vader schrijft tramschutter

    ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’

    René Verschuur verloor door de aanslag op een tram in Utrecht zijn dochter Roos (19). Het verdriet gaat nooit meer weg en hij vindt het ondraaglijk dat verdachte Gökmen Tanis maandag wil wegblijven bij zijn proces. Verschuur schreef hem daarom een brief die wij vandaag publiceren. Verschuur voelt zich tot op de dag vandaag schuldig. ,,Nooit nam ze de tram. Ik begon erover”, vertelt hij openhartig in een interview.