Volledig scherm
Korpschef van Den Haag, Henk van Essen. © ANP

'Burger mag foto's van verdachten online zetten'

Bij zeer ernstige misdrijven mogen burgers foto's of filmpjes van verdachten op internet zetten. Dat schrijft  politiechef Henk van Essen van de politie-eenheid Den Haag in een opiniestuk in AD Haagsche Courant. Wel benadrukt hij dat de beelden de opsporing moeten dienen en dat de burger 'de zorgvuldigheid in acht moet nemen.'  In dat geval is er sprake  'een gezonde vorm van burgerparticipatie'.

'Wat mij betreft is het recht op privacy  geen absoluut recht', stelt Van Essen. 'Je hoeft het in Nederland niet te verdienen, maar je kunt het wel degelijk verliezen. Bijvoorbeeld wanneer je ernstig strafbare feiten pleegt en fors letsel toebrengt aan anderen. Dan loop je het risico dat het belang van het slachtoffer groter is dan je eigen belang.'

Geen eigenrichting
'Natuurlijk moeten zulke filmpjes van verdachten op internet niet leiden tot eigenrichting', schrijft de korpschef. 'Maar volgens mij is dat ook helemaal niet het doel. De filmpjes moeten leiden tot herkenning, opsporing, aanhouding en vervolging van de verdachten'.

Met zijn uitspraken gaat Van Essen tegen de richtlijn van het College Bescherming Persoonsgegevens, dat in 2011 nog pleitte voor hoge boetes voor mensen die foto's van verdachten verspreidden. Ook politie en Openbaar Ministerie gaan zeer terughoudend om met het verspreiden van beeldmateriaal van verdachten.