Volledig scherm
Foto ter illustratie. Scholieren op bezoek in de Tweede Kamer. © ANP

Burgerschapsonderwijs op school faalt

Nederlandse scholieren weten weinig over gelijke rechten, een democratische samenleving en vreedzaam samenleven. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek naar burgerschapsonderwijs, dat vandaag wordt gepresenteerd. 

Vergeleken met leeftijdsgenoten uit vergelijkbare landen lopen de Nederlandse scholieren ver achter. Sinds 2006 moeten middelbare scholen les geven in burgerschap. Scholieren leren hoe ze in een vrij, democratisch land moeten leven, met respect voor anderen.

Hoe de scholen de lessen inrichten, mogen ze zelf weten. Juist daar schuurt het. Leraren houden vaak vast aan de bestaande boeken. In andere landen als Noorwegen, Denemarken en Finland gaan leraren vaker met de leerlingen op excursie en houden ze debatlessen.

Volgens onderzoeker Anne Bert Dijkstra van de Universiteit van Amsterdam hebben Nederlandse jongeren weinig op met politiek. ,,Ze zeggen vaker dat ze niet zullen gaan stemmen, zijn minder geneigd aan maatschappelijke activiteiten mee te doen en hechten minder waarde aan gelijke rechten voor mensen met verschillende achtergronden.''

  1. Lichaam vermiste Limburger (66) gevonden in Spanje, 10 kilometer meegesleurd door water
    VIDEO

    Lichaam vermiste Limburger (66) gevonden in Spanje, 10 kilometer meege­sleurd door water

    Het lichaam van de Nederlander die sinds zondag in Spanje vermist was, is aangetroffen. Het gaat om een 66-jarige man uit Landgraaf, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Limburger verdween drie dagen geleden na een val in het door stortregens en overstromingen geteisterde binnenland bij de Costa Blanca. Door hevige regenval en overstromingen zijn zeker 3500 mensen in Spanje geëvacueerd.