Volledig scherm
© Facebook Soldiers of Odin

Burgerwacht 'Soldiers of Odin' jaagt op criminele asielzoekers

Soldiers of Odin, een uit Finland overgewaaide burgerwacht met extreem-rechtse sympathisanten, heeft voor het eerst in Nederland opgetreden. De organisatie zegt een asielzoeker uit Winschoten, die vrouwen zou lastigvallen, aan de politie te hebben uitgeleverd.

Soldiers of Odin: wie zijn het?

De Soldiers of Odin komt oorspronkelijk uit de Finse stad Kemi en werd opgericht toen duidelijk werd dat er duizenden asielzoekers richting het land kwamen. Het hoofddoel van de club is om het veiligheidsgevoel van het land te verbeteren. Dat doen ze door in te grijpen bij incidenten en die vervolgens te melden aan de politie. Ook voeren de leden straatpatrouilles uit in probleemwijken.

De groep benadrukt niet extreemrechts zijn: ze willen naar eigen zeggen 'iedereen beschermen tegen criminele immigranten, zonder te kijken naar de etnische achtergrond'. De leider van de groep, de Finse Mika Ranta, heeft wel connecties met een extreemrechtse Finse partij. Volgens de Finse omroep Yie zouden leden met een hoge positie ook connecties hebben met racistische en nazistische groepen.

In maart kwam de groep nog onder vuur te liggen nadat bleek dat een aanhouding - waarbij meerdere jonge meisjes seksueel geintimideerd zouden zijn - compleet verzonnen was. Het verantwoordelijke lid werd vervolgens uit de club gezet.

,,Soldiers of Odin Chapter Groningen heeft gisteren na een klopjacht van een uur een azc'er uit het naastgelegen dorp Oude Pekela aangehouden! Hij heeft er voor gezorgd dat al een aantal dagen, vrouwen en meisjes niet meer op straat durven te komen!"

Dat schrijft de van oorsprong Finse organisatie op zijn Facebookpagina. Ronald Kiewiet, leider van de club in Noord-Nederland, was bij de burgerarrestatie. ,,We kregen betrouwbare meldingen dat een kerel vrouwen lastig viel. Daarop zijn we gaan zoeken. Toen we hem zagen, hebben we hem in het Engels aangesproken dat hij moest blijven staan. Ik heb zelf 112 gebeld en was erbij toen de politie kwam om hem mee te nemen." 

Mishandeling
Een woordvoerder van de politie heeft een andere lezing: ,,Na een melding zijn wij ter plaatse gekomen. Daar troffen we een in elkaar geslagen man aan. Van leden van de Soldiers of Odin was echter geen sprake. De man is dus niet overgedragen door de groep.''

Ronald Kiewiet ontkent dat hij of zijn medesoldaten iets met de mishandeling te maken hadden. ,,Waar wij stonden, zijn volop camera's. Ik denk dat die kerel al eerder klappen had gekregen. Wij waren het niet."

Babbeltje
Na verhoor op het bureau is de man weer vrijgelaten. Hij zou zelf hebben verklaard een babbeltje te willen maken met de vrouwen. De politie heeft hem uitgelegd wat voor consequenties die gesprekken kunnen opleveren. Vervolgens is hij vrijgelaten. Geen van de vrouwen die volgens de Soldiers belaagd zouden zijn, hebben zich gemeld bij de politie.

Er zijn echter wel vragen over de verwondingen van de asielzoeker. De politie neemt niet aan dat de Soldiers verantwoordelijk is voor de mishandeling. ,,Vooralsnog hebben wij geen informatie dat iemand van de Soldiers of Odin de man in elkaar geslagen heeft.''

Vigilantes
De politie-woordvoerder meldt dat de Soldiers of Odin in beeld is bij de politie, maar dat er nog geen sprake is van strafbare feiten. ,,Deze groep is natuurlijk anders dan de normale buurtpreventie-groepen en de Buurtwhatsapp-groepen, maar er zijn vooralsnog geen strafbare feiten waargenomen. Er is dus ook geen reden om ons toezicht op de groep te verhogen.'' 

De acties van de groep worden gewaardeerd, maar er moet volgens de woordvoerder opgepast worden dat er geen sprake is van eigenrichting. ''We juichen de observaties alleen maar toe, maar ze moeten niet voor eigen rechter gaan spelen. Op dat moment gaat het te ver en grijpen we in''. Het advies luidt dan ook om alle incidenten gewoon te melden aan de politie en niet alleen te delen via sociale media.

Quote

We juichen de observa­ties van de groep alleen maar toe, maar ze moeten niet voor eigen rechter gaan spelen.

Woordvoerder politie Groningen

Neonazistisch verleden
De club telt inmiddels in Nederland meer dan 100 leden en 6 vestigingen ofwel chapters, aldus Kiewiet. ,,Het groeit gestaag. Met name na de aanhouding krijgen we veel reacties." Volgens Kafka, dat onderzoek doet naar extreem-rechtse groeperingen, hebben enkele Soldiers of Odin een neonazistisch verleden. Het gaat om de leider van de Nederlandse groep, die zich Ragnar noemt. Hij zou voorheen aangesloten zijn bij Combat 18. Anderen zouden komen uit Voorpost en Identitair Verzet. 

,,Extreem rechtse clubjes zien zich door de toon van het asieldebat gesterkt in hun overtuiging," zegt Kafkawoordvoerder Jaap van Beek. ,,Dat geeft kennelijk het zelfvertrouwen om  hun ideeën te proberen uit te voeren."  

Veilig
Volgens Ronald Kiewiet wil de groepering vooral proberen de straten weer veilig te krijgen. ,,Als een Nederlander, Pool of Bulgaar zich misdraagt, dan grijpen we ook in." Op de vraag waarom de organisatie zich zegt te richten op Arabische asielzoekers, zegt Kiewiet: ,,Wat de reden is? Kijk om je heen. Je hoort niets anders dan berichten over aanranding en mensen lastigvallen. Asielzoekers hier gedragen zich intimiderend naar vrouwen. Je bent hier te gast, dat hoor je niet te doen."

Quote

Je hoort niets anders dan berichten over aanranding en mensen lastigval­len. Asielzoe­kers hier gedragen zich intimide­rend naar vrouwen.

Ronald Kiewiet, leider van de club in Noord-Nederland
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement