Buschauffeur Fred Teeven moet nog wennen aan zijn nieuwe werktijden

VideoFred Teeven (58) maakt maandag zijn eerste ritje als buschauffeur in Haarlem. De oud-staatssecretaris van Justitie, die vertrok uit de politiek vanwege de bonnetjesaffaire, werd vandaag vast door een persfotograaf vastgelegd tijdens een proefrondje. 

,,Ik sprak Fred vandaag nog en hij heeft er heel veel zin in. Heel leuk. Hij is heel geïnteresseerd in de collega's en het materieel", laat woordvoerder Lucas Stassen van vervoersbedrijf Connexxion weten. 

Teeven (58) slaagde onlangs met vlag en wimpel voor de introductiecursus en opleiding tot buschauffeur. ,,Hij komt ontzettend veel oude bekenden tegen, uit zijn jeugd. Haarlem is zijn geboorteplaats", aldus Stassen. 

Volledig scherm
Voormalig staatssecretaris Fred Teeven is sinds kort parttime buschauffeur bij Connexxion. © ANP

Niet afwachten
Eerder gaf Teeven al aan het fantastisch te vinden om buschauffeur te zijn en dat hij niet lijdzaam thuis wil wachten op een nieuwe uitdaging. Hoewel hij in eerste instantie aangaf voor anderhalve dag per week achter het stuur te kruipen, blijkt dat toch wel iets meer te worden: zo'n 30 uur per week. ,,Dat is zo'n drie dagen. Het varieert een beetje", stelt Stassen. 

Ook moet de oud-politicus even wennen aan zijn nieuwe werktijden. ,,Fred had in zijn eerste berekeningen ook de zaterdag en zondag meegeteld, dat was hij misschien gewend. Maar het gaat hier toch wat anders."

'Heel bijzonder'

Quote

Fred gaat gewoon werken voor zijn geld

Lucas Stassen, woordvoerder Connexxion

Tot nu toe zijn de reacties louter positief, stelt Connexxion. ,,Heel bijzonder. Je hebt er natuurlijk altijd iemand tussen zitten die over zijn wachtgeld begint, maar dat wordt verrekend. Fred gaat gewoon werken voor zijn geld."

Teeven had eerder al lange tijd in het hoofd om internationaal vrachtwagenchauffeur te worden. En de voormalig officier van justitie was eerder al touringcarchauffeur. „Maar toen de kans zich voordeed anderhalve dag per week in mijn regio op de bus te zitten, werd ik meteen enthousiast", zei hij eerder. Naast het werk op de bus heeft Teeven samen met een partner adviesbureau Verinq opgezet, waar hij bedrijven adviseert over veiligheid en cybercrime.

Niet gemakkelijk

Volledig scherm
Voormalig staatssecretaris Fred Teeven is sinds kort parttime buschauffeur bij Connexxion. © ANP

Het was voor Teeven niet makkelijk om een nieuwe baan te vinden. Eerder was de oud-politicus in de race voor een hoge baan bij het adviesorgaan van de Raad van State – dat beoogde wetten toetst en het kabinet adviseert – maar daar was hij naar eigen zeggen 'te besmet voor'.

Teeven liet zich vorig jaar ook ontglippen dat hij wel geïnteresseerd was in de vacante burgemeesterspost van Haarlem. Die opmerking lokte een complete website uit met een petitie om Teeven te weren. De bonnetjesaffaire etterde toen immers nog na. Te beschadigd, oordeelde men in Haarlem eveneens. 

Volledig scherm
Voormalig staatssecretaris Fred Teeven is sinds kort parttime buschauffeur bij Connexxion. © ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP