Volledig scherm
Buschauffeurs in heel Nederland worden het verlengstuk van de politie. Dat zeggen vervoersbedrijf Arriva en de politie vandaag in de AD Misdaadmeter. © anp

Buschauffeurs worden extra ogen en oren van de politie

Buschauffeurs in heel Nederland worden het verlengstuk van de politie. Dat zeggen vervoersbedrijf Arriva en de politie woensdag in de AD Misdaadmeter.

Quote

Notoire zwartrij­ders blijken vaak meer op hun kerfstok te hebben

Anton Jansen, politie Oost-Nederland

Bij overvallen, inbraken en vermissingen gaan de busbestuurders dienen als extra ogen en oren van de politie. Ook wisselen busbedrijven en politie meldingen van incidenten met elkaar uit, zodat criminaliteit in de toekomst voorkomen kan worden.

Nu al werken buschauffeurs en agenten intensief samen in de regio's Zuid-Holland, Gelderland, Overijssel en Flevoland. Daar worden politie- en ov-meldingen van geweld en incidenten verzameld in één database. Zo kan de politie precies zien bij welke buslijnen, haltes en stations vaak overlast is.

Camerabeelden
,,Met de buschauffeurs delen we informatie over gezochte verdachten en vermiste personen," zegt Anton Jansen van de politie Oost-Nederland. ,,De chauffeurs kennen de omgeving door en door en zien opvallende dingen. Daar doen we als politie ons voordeel mee."

Quote

Het wordt veiliger in het ov én in de dorpen en steden

Jan Politiek, Arriva

De vervoerders hebben een vast aanspreekpunt bij de politie. Ook is het voor rechercheurs mogelijk razendsnel camerabeelden uit de bus op te vragen. ,,De aanpak in deze regio's is een groot succes," zegt Jansen. ,,Daarom willen we de samenwerking graag in het hele land invoeren."

Het is nog niet gebruikelijk dat busbedrijven en politie meldingen met elkaar uitwisselen. ,,Als we iemand oppakken voor een inbraak, weten we vaak niet of hij ook in het openbaar vervoer problemen veroorzaakt," stelt Jansen. ,,Door de gedeelde database weten we dat wel. Notoire zwartrijders hebben vaak meer op hun kerfstok. De rechter kan daardoor effectievere straffen opleggen."

Contant geld
Ook is het nu al mogelijk herrieschoppers in Arrivatreinen een reisverbod op te leggen. ,,Dat is winst voor iedereen", zegt Jan Politiek van Arriva. ,,Het wordt veiliger in het openbaar vervoer én in de dorpen en steden waar daders actief zijn."

Geweld in en rond de bus is een hardnekkig probleem. De afgelopen weken legden buschauffeurs in Tilburg en Breda het werk neer na een reeks overvallen. Daders hadden het gemunt op contant geld dat de chauffeurs bij zich hebben. In duizenden bussen van Arriva kunnen passagiers vanaf 2018 niet meer met cashgeld betalen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement