Volledig scherm
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs. © anp

Bussemaker: Meer geld voor mbo's die scoren

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs beloont mbo's die goed presteren. De scholen kunnen vanaf 2015 extra geld tegemoet zien als ze hun niveau verhogen, voortijdig schoolverlaten tegengaan en goed aansluiten op het bedrijfsleven.

Bussemaker, die haar besluit vandaag bekendmaakt, dringt al langer aan op verbeteringen in het middelbaar beroepsonderwijs. Daarin studeren maar liefst een half miljoen jongeren, maar te weinig van hen vinden een baan. De ruim zeventig ROC's bieden te veel 'pretopleidingen', studies waarvan bij voorbaat vaststaat dat ze nauwelijks kans geven op werk.

De minister eist daarom dat ROC's per opleiding precies vermelden wat het arbeidsperspectief is. 'Jongeren en hun ouders zullen minder snel een opleiding zonder kansen kiezen en instellingen zullen zulke studies minder snel aanbieden.'

Geld bovenop vaste budget van scholen
Voor het extra belonen heeft de bewindsvrouw 250 miljoen euro beschikbaar, 7 procent van het totale budget voor het mbo. Het geld stond gereserveerd in het regeerakkoord van het kabinet Rutte. Nu maakt Bussemaker bekend hoe het precies wordt ingezet. De scholen krijgen het geld bovenop hun vaste budget. Bussemaker gaat hierover komend jaar concrete, meetbare afspraken maken met het mbo.

Honours classes en topstages
De minister geeft zelf een voorzet voor verbeteringen. Zo moeten ROC's meer gaan doen voor excellente en gemotiveerde studenten. Net als op de universiteit en op hogescholen moeten zij zogenoemde honours classes krijgen: extra lessen door bijzondere docenten. Ook wil de bewindsvrouw dat er topstages komen bij toonaangevende bedrijven als ASML. 'Ik ga kijken of ik bepaalde opleidingen het predicaat excellent kan verlenen', aldus Bussemaker.

'Kinderen met gerust hart op het mbo'
De minister hoopt dat het slechte beeld van het middelbaar beroepsonderwijs zo verandert. 'Ouders moeten hun kinderen weer met een gerust hart op het mbo kunnen doen.'

Eerder dit jaar sloot Bussemaker al een Nationaal Onderwijs Akkoord en stelde ze een Lerarenagenda op, waarin ook afspraken over het mbo staan.