Volledig scherm
© anp

Buurtwhatsapp meer gebruikt dan Burgernet

De populariteit van buurtwhats-apps groeit explosief. Bijna 17 procent van alle Nederlanders doen mee met zo'n berichtendienst voor buurtpreventie. Dat blijkt uit het Buurtonderzoek van deze krant.

Quote

We willen informatie uit de meldkamer met zoveel mogelijk mensen delen

Gerard Mouwen (Burgernet)

Daarmee is de buurtwhatsapp populairder dan Burgernet, de berichtendienst van de politie en gemeenten waarmee informatie wordt gedeeld over actuele misdrijven en vermissingen.

Bij Burgernet hebben zich 1,6 miloen mensen aangesloten. Gerard Mouwen van Burgernet Rotterdam vraagt buurtwhatsappgroepen in de regio om zich aan te sluiten bij Burgernet, zodat de berichten van de politie meteen kunnen worden doorgestuurd. ,,We willen de informatie uit de meldkamer graag met zo veel mogelijk mensen uit de buurten delen."

In de regio Rotterdam verschilt de animo voor deelname aan een buurtwhatsappgroep van plaats tot plaats. In de gemeente Zuidplas zegt bijna de helft van de mensen mee te doen. In Hellevoetsluis, de gemeente Nissewaard en Ridderkerk zijn juist heel weinig mensen aangesloten bij een buurtapp, nog geen 10 procent.

Enthousiast
Ook in Rotterdam en Schiedam is de deelname lager dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit het Buurtonderzoek dat deze krant de afgelopen weken hield. De resultaten kunnen vertekend zijn, omdat mensen die in een buurtwhatsapp zitten, actieve buurtbewoners zijn die misschien ook sneller meedoen aan een onderzoek over hun buurt.

Het succes van een whatsappgroep in de straat of buurt blijkt vooral afhankelijk van de inzet van een club enthousiaste bewoners, van de steun door de gemeente en van de afspraken die mensen onderling maken.

Slecht beheer van groepen heeft tot gevolg dat mensen snel weer afhaken. ,,Als iemand over onzin begint te appen, haken er zó een heleboel mensen af", zegt Nynke Bosselaar, die in Nieuwerkerk aan den IJssel een succesvolle buurt-app opzette. ,,Natuurlijk is het erg als je poes of hond kwijt is, maar dat heeft met veiligheid niets te maken."

Betrouwbaar
Aanhaken bij Burgernet kan buurtwhatsappgroepen helpen bij het verspreiden van meer betrouwbare informatie, zegt Mouwen. ,,Wij kunnen het kaf van het koren scheiden. Want die man met die grijze jas bij die auto, die rondgaat op de app, is dat nou de nieuwe vriend van de buurvrouw, of een verdachte? Bij een bericht op Burgernet weet je zeker dat het om een verdachte gaat."

Een whatsappgroep helpt écht de veiligheid in de buurt te vergroten, bleek vorig jaar al uit onderzoek door de universiteit Tilburg naar 35 buurten met een buurtgroep. Het aantal inbraken daalde daar met de helft.

Inbrekers mijden buurten waarvan ze weten dat buurtbewoners elkaar inseinen bij verdachte situaties. Duidelijk laten weten dat die groepen bestaan, is dan ook handig. Het aanbrengen van stickers op ramen en deuren of het plaatsen van bordjes is daarom een goed idee.