Volledig scherm
Joris Demmink © Ilya van Marle

BVD was gewaarschuwd over Joris Demmink

De veiligheidsdienst BVD is al in 2002  gewaarschuwd dat oud-topambtenaar van justitie Joris Demmink mogelijk chantabel was, omdat hij op de achterbank van zijn dienstauto seks zou hebben gehad met 'jonge jongens'. Desondanks werd Demmink later dat jaar benoemd tot hoogste ambtenaar van Justitie.

Een ambtenaar van justitie en een externe adviseur die er werkte hebben dat deze krant verteld. Justitieambtenaar Tjeerd Postma: ,,Ik heb de BVD verteld van klachten van chauffeurs over nachtelijke bezoeken aan een club en over een dienstreis naar Brussel, waar Demmink seks had met een jonge jongen op de achterbank van de dienstauto, terwijl de chauffeur alles zag door de achteruitkijkspiegel.''

Een externe adviseur van de justitiële Ondernemingsraad (OR) zegt dat hij tegen de BVD heeft verklaard dat Demmink 'jongetjes in zijn dienstauto bestelde'. Hij zegt dat te hebben gehoord van de OR.

De BVD -voorloper van de AIVD- deed in 2001 en 2002 een onderzoek naar Demmink. Zo'n screening is gebruikelijk om uit te sluiten dat topambtenaren gechanteerd kunnen worden. Postma en de OR-adviseur waarschuwden de BVD dat het gedrag van Demmink hier aanleiding toe zou kunnen geven. Desondanks werd Demmink kort daarna gepromoveerd tot Secretaris-Generaal.

Postma, tot 1998 verantwoordelijk voor de chauffeursdienst, verklaart het verhaal over seks op de achterbank van de dienstauto te hebben gehoord van de chauffeur in kwestie, Hans Bakker. Die ontkent dit nu stellig. ,,Het is allemaal uit de lucht gegrepen.''

Er zijn meer verklaringen over ongepast gedrag in de dienstauto. Volgens oud-Justitiemanager John Moeleker was de ambtelijke top van het ministerie op de hoogte van een klacht die een andere chauffeur, Rob Mostert, zou hebben ingediend over Demmink. Later hoorde Moeleker dat de zaak niet was onderzocht, omdat Mostert kort na zijn klacht overleed. Voormalig OR-voorzitter Rinus Bruël zegt dat die klacht is 'kwijtgeraakt'.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat er 'nooit een begin van juistheid is gebleken voor de geruchten en aantijgingen'. Volgens het ministerie heeft onderzoek van de veiligheidsdienst nooit iets opgeleverd dat bezwaarlijk was voor het functioneren van Demmink.

Demmink laat via zijn advocaat weten dat hij de nieuwe beschuldigingen met klem ontkent. De AIVD, opvolger van de BVD, wil niet reageren.

Lees hier vandaag meer over in het Algemeen Dagblad, ook verkrijgbaar in digitale versie.