Chaka Laguerre Shakira
Volledig scherm
Chaka Laguerre Shakira © RV

Camerabeelden politie tonen rustige aanhouding juriste

De Amerikaanse juriste Chaka Laguerre die de Haagse politie betichtte van racisme en geweld, probeerde zelf weg te lopen toen agenten haar aanspraken na een verkeersovertreding. Dat blijkt uit de camerabeelden die het AD heeft gezien.

De juriste schreef gisteren een emotioneel bericht op haar Facebook-pagina over de arrestatie en beklaagde zich over de onterechte en gewelddadige aanhouding. Ook zouden de agenten racistisch zijn.

Maar op de beelden is juist te zien, dat haar aanhouding heel rustig verloopt. Agenten proberen de vrouw eerst vanuit de auto aan te spreken als ze met haar fiets aan de hand door een rood verkeerslicht is overgestoken. Laguerre reageert daar niet op en loopt gewoon door. De vrouw lijkt ook niet in de gaten te hebben dat ze alle geluk van de wereld had dat ze niet is overreden door een bus. Die moet achter haar vol in de remmen om haar te ontwijken.

Identiteitsbewijs

De gebeurtenissen rond de aanhouding van Chaka Laguerre
Volledig scherm
De gebeurtenissen rond de aanhouding van Chaka Laguerre © AD

Agenten laten het er niet bij zitten, rijden achteruit achter de vrouw aan en stappen enkele meters verderop uit om opnieuw met haar te spreken. Ze vragen de vrouw hier ook om haar identiteitsbewijs, maar Laguerre doet geen zichtbare pogingen om die aan de agenten te tonen. Wel zet ze even later haar fiets op de standaard en probeert ze weg te lopen. 

Daarop houden de agenten Laguerre aan en proberen ze haar te handboeien. Op de beelden is te zien dat Laguerre niet vrijwillig meewerkt en zich probeert te verzetten. Uiteindelijk lukt het de agenten niet om twee handboeien om te doen en is ze met één handboei in de auto gezet. Haar voet is daarbij niet tussen de deur gekomen, zoals ze zelf schrijft in haar Facebookbericht.

Het bericht van de vrouw werd duizenden keren gedeeld, maar haar beschuldigingen zijn volgens de politie ‘volstrekt ongegrond’. Om die reden toonde het korps vanmiddag camerabeelden aan journalisten. 

Geloofwaardigheid

Quote

Een van de agenten is nota bene zelf van buitenland­se komaf

Anna Valentini

,,Als we te boek staan als racistisch en gewelddadig, tast dat onze geloofwaardigheid aan op straat,’’ zegt hoofd communicatie Anna Valentini. ,,En daar is in deze zaak absoluut geen sprake van. Een van de agenten is nota bene zelf van buitenlandse komaf.’’

Politiechef Paul van Musscher is deze middag naar het Internationaal Gerechtshof om de kwestie te bespreken en zal ook daar de beelden te laten zien. Hij dient daar ook een klacht in tegen de vrouw vanwege smaad en laster. Het is nog onduidelijk wat er uit die bespreking is gekomen. 

Chaka Laguerre was vandaag niet bereikbaar voor commentaar. 

Chaka Laguerre
Volledig scherm
Chaka Laguerre © FB