Cardiologen slaan alarm: hartpatiënten mijden ziekenhuis uit angst voor corona
Het aantal Nederlanders dat zich met acute hartklachten meldt bij de spoedeisende hulp is sinds de strenge coronamaatregelen gehalveerd. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en de Nederlandse Hart Registratie onder zestien grote ziekenhuizen.
Zien de zestien geraadpleegde medische centra normaal circa 1300 bezoeken per week van mensen met acute hartproblemen, afgelopen week waren dat er slechts ruim 700. Het aantal gemelde hartinfarcten of dreigende infarcten daalde de voorbije twee weken met 40 procent.
Het onderzoek bevestigt wat individuele ziekenhuizen vorige week al constateerden. Zo zag de afdeling cardiologie van het HagaZiekenhuis in Den Haag het aantal mensen met een (dreigend) hartinfarct met liefst zeventig procent inzakken.
Volgens cardioloog Joan Meeder, vice-voorzitter van de NVVC, durven mensen zich niet te melden uit angst voor besmetting met het coronavirus. ,,Dat is wat ziekenhuizen van huisartsen te horen krijgen en van patiënten die te laat komen.”
De Nederlandse cardiologenvereniging is bezorgd. ,,Het is niet dat er ineens minder mensen zijn met hartproblemen. Sterker: tijdens griepepidemieën zien we juist altijd méér gevallen, omdat het hart meer belast wordt.”
Risico thuisblijven groot
Meeder, zelf cardioloog in het VieCuri MC te Venlo, wijst er op dat het risico van thuisblijven in bepaalde gevallen vele malen groter is dan een coronabesmetting. ,,Heb je acute hartklachten - pijn op de borst, plotselinge benauwdheid of wegrakingen - ga dan meteen naar het ziekenhuis.” De eerste twee uur zijn namelijk essentieel. ,,Als iemand snel op de dottertafel ligt, kan ontzettend veel schade worden voorkomen.” Hij wijst er op dat ziekenhuizen coronapatiënten strikt scheiden van ‘normale’ patiënten.
De NVVC vreest al met al dat er straks alsnog een golf van patiënten naar de ziekenhuizen komt die eerder een hartinfarct doormaakte. ,,Zij melden zich met een subacuut infarct waarop zich inmiddels littekenweefsel heeft gevormd. Dat geeft in de toekomst grote kans op hartfalen.”
Tekst gaat verder na de foto
Niet-acute behandelingen uitgesteld
Nederland is niet het enige land waar het aantal hartpatiënten na de uitbraak van het coronavirus lijkt te zijn gekelderd. In andere Europese landen als Italië is het aantal ziekenhuisopnames zelfs met driekwart ingezakt, meldt de Europese cardiologenverening ESC. Inmiddels trekt het aantal patiënten overigens weer aan, zo krijgt Meeder door van Italiaanse collega’s. ,,Dat bevestigt ons vermoeden dat er niet minder acute hartklachten zijn, bijvoorbeeld omdat het leven door alle coronabeperkingen voor mensen veel rustiger is geworden.”
Overigens hebben veel ziekenhuizen niet-acute behandelingen van hartpatiënten uitgesteld. ,,Dit wordt gedaan om het personeel in te kunnen zetten voor de patiënten met coronavirusinfecties’’, legt de NVVC uit.
Volgens Meeder is het risico voor deze hartpatiënten zeer beperkt. ,,Cardiologen zijn opgeleid om een goede risico-inschatting te maken of zorg kan worden uitgesteld. Als er voor deze weg wordt gekozen, heeft deze patiënt een stabiel klachtenpatroon. Dat deze keuze helaas, onder de huidige extreme omstandigheden, een extra psychische belasting voor deze patiënt geeft, begrijpen wij goed en dat spijt ons zeer.”
Bekijk hier alle video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
met video
Opa en oma krijgen meer kans op omgangsregeling met kleinkind
Het wordt grootouders juridisch makkelijker gemaakt om een omgangsregeling te kunnen vragen met hun kleinkind, als het contact buiten hun wens om is verbroken. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat vandaag naar buiten komt. -
PREMIUMmet video
Boerenprotest kan lang doorwerken, met lege supermarkten als gevolg
Het groots aangekondigde boerenprotest legde vandaag niet heel Nederland plat, maar kan nog wel lang gaan doorwerken. Met lege supermarkten als gevolg. -
PREMIUM
Dit is waarom boeren de Nederlandse vlag omgekeerd ophangen
Nederlandse vlaggen die ondersteboven worden opgehangen; bij vrijwel ieder boerenprotest zie je ze voorbijkomen. Maar waarom eigenlijk? -
Omstreden neuroloog Jan Bonte opgepakt voor lekken identiteit undercoveragenten
De omstreden neuroloog Jan Bonte is gisteren bij zijn woning opgepakt op verdenking van doxing. De 50-jarige coronascepticus uit Dalfsen (Overijssel) zou op sociale media de identiteit van één of meerdere undercoveragenten bekend hebben gemaakt. Zijn account op Twitter, gevolgd door bijna 25.000 mensen, is op last van de politie offline gehaald.
-
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
Serval of egel als huisdier mag niet meer vanaf 2024
Het is vanaf 2024 niet meer toegestaan om bijvoorbeeld een serval of egel als huisdier te nemen, schrijft minister Henk Staghouwer (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. In dat jaar wordt een lijst van kracht met daarop dertig toegestane soorten die men als huisdier mag houden. Dieren die dan niet op de lijst staan, zijn niet toegestaan om te houden.