Volledig scherm

Carnavalsoptocht Roermond afgelast door harde wind

De carnavalsoptocht in Roermond die voor maandag stond gepland, gaat niet door. Dat is de uitkomst van overleg tussen onder meer de gemeente en de organisatie. 'Optoch 2016 geit NEET door, zo staat te lezen op de website van Sjtichting Vastelaoves Optoch Remunj.

Quote

Afweging tussen de teleurstel­ling enerzijds en de veiligheid van publiek en deelnemers anderzijds

Burgemeester Rianne Donders-de Leest
Volledig scherm
© BELGA

In verband met zware windstoten heeft het KNMI voor maandag waarschuwingscode geel ingesteld voor de westelijke provincies, Friesland, Noord-Brabant en ook Limburg. De carnavalsoptocht in Roermond is 'afgeblazen' omdat bij harde wind en windstoten de kans groot is dat praalwagens omwaaien.

De organisatie besloot zondagmiddag de carnavalsoptocht door de binnenstad van Roermond definitief af te gelasten en niet te wachten tot de Veiligheidsregio Limburg-Noord maandagochtend vroeg met een advies komt.

Moeilijke keuze
,,De stichting heeft in deze moeilijke keuze een afweging gemaakt tussen de teleurstelling enerzijds en de veiligheid van publiek en deelnemers anderzijds'', aldus burgemeester Rianne Donders-de Leest zondag. ,,Ik heb begrip voor dit besluit en ik vind dit een moedige beslissing.''

Er zijn vooralsnog nog geen andere gemeenten die hun carnavalsfestiviteiten hebben afgezegd. De meeste plaatsen, zoals  Breda en Bergen op Zoom laten maandag weten of de optochten daar doorgaan.

Aan de optocht in Roermond zouden 88 wagens, groepen en eenlingen deelnemen. Zij kunnen vanaf 13.00 uur terecht in Theaterhotel De Oranjerie, voor 't Alternatieve Optochbal.

Niet met aanhanger de weg op
De VerkeersInformatieDienst (VID) waarschuwt automobilisten zondagavond laat en maandag extra voorzichtig te zijn wegens harde windstoten. De dienst raadt automobilisten met aanhanger en chauffeurs van lege vrachtwagencombinaties af om dan de weg op te gaan.

,,Vanwege de zware tot zeer zware windstoten is het risico op omwaaien te groot. De situatie is vooral maandagmiddag en maandagavond link'', aldus de VID.

Het KNMI waarschuwt voor windstoten tussen de 75 en 90 kilometer per uur, aan zee mogelijk van 90 tot 100 kilometer per uur. In Limburg kan de wind kortstondig snelheden bereiken tot 75 kilometer per uur. In verband met zware windstoten geldt maandag in de westelijke provincies, Friesland, Noord-Brabant en Limburg code geel.

De ANWB houdt rekening met een zware ochtendspits omdat er maandagochtend regen, hagel en onweer voorspeld wordt. Tijdens de avondspits is het vooral wind in combinatie met regen die opspeelt.

Volledig scherm
© Weerplaza
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement