Volledig scherm
Zo presenteerden De Sjeesköttels uit Rossum zich gisteren in de Twentse carnavalsoptocht in Oldenzaal. © Carlo ter Ellen DTCT

Carnavalsvereniging beschuldigd van racisme na optocht

De Rossumse wagenbouwvereniging De Sjeesköttels wordt beschuldigd van racisme. In de carnavalsoptochten van Oldenzaal en in die van Rossum waren de deelnemers van de loopgroep zwart geschminkt.

In combinatie met hun praalwagen beeldden zij zwarte Afrikaanse inboorlingen uit. Ook hun kleding was daarop afgestemd en droegen zij leeuwenmaskers. Het thema van De Sjeesköttels was dit jaar: Noa goa’j ’t beleaven, Afrika komt tot leave’n. Dat leidde vandaag in de loop van de dag tot negatieve reacties op sociale media. Onder de naam Movement X stond op Facebook het volgende: 'Blackface anno 2018. Welkom in beschaafd Nederland waar nonstop de gevoelens en emoties van zwarte kinderen keihard wordt genegeerd'.

Commotie

Niet alleen in Rossum maar in heel carnavalsland hebben deze beschuldigingen tot grote commotie geleid. De betrokken Sjeesköttels werpen de aantijgingen verre van zich. Dat doet ook de optochtcommissie van de Kadolstermennekes uit Oldenzaal waar De Sjeesköttels afgelopen zondag met hun kleurrijke creatie eindigden op de vijfde plaats.