Volledig scherm
Premier Mark Rutte en VVD-onderhandelaar Stef Blok bij het Catshuis. © anp

Catshuisoverleg over cijfers CPB gaat vanmiddag verder

UpdateHet Catshuisoverleg tussen VVD, CDA en PVV gaat vandaag om 13 uur verder. De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV bogen zich gisteravond vanaf 19:15 uur voor het eerst in een gezamenlijke sessie over de doorrekening door het CPB van de bezuinigingsplannen, die de onderhandelaars vorige week bij de rekenmeesters hadden ingeleverd.

Het CPB leverde de berekeningen vrijdagmiddag aan, waarna VVD, CDA en PVV ze eerst in eigen kring bestudeerden.

Effecten
Het CPB heeft de effecten uitgerekend voor het begrotingstekort, voor de economische groei, voor de werkgelegenheid en voor de koopkracht van verschillende groepen burgers.

De Europese Commissie eist dat het tekort volgend jaar niet meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product bedraagt.

Het overleg kan nog alle kanten op. De onderhandelaars kunnen mogelijk begin volgende week definitief overeenstemming bereiken, waarna de plannen voorgelegd worden aan de fracties van VVD, CDA en PVV. Maar het kan ook zijn dat een of meerdere onderhandelaars de CPB-resultaten echt niet voor hun rekening kunnen nemen, wat tot een breuk in de onderhandelingen zou leiden. Vervroegde verkiezingen lijken dan onvermijdelijk.