© ANP
Volledig scherm
© ANP

CBP wil voor einde jaar bewaartermijn gegevens ov-chipkaart

UpdateDe openbaarvervoerbedrijven GVB, RET en NS moeten voor het einde van dit jaar nieuw afgesproken bewaartermijnen invoeren voor de gegevens van de OV-chipkaart voor studenten. Chipkaartuitgever TLS heeft tot 31 mei 2012 om de bewaartermijn door te voeren. Dat heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vandaag laten weten.

De bedrijven riskeren een boete als ze ze niet op tijd invoeren. De vervoerders kwamen in samenspraak met onder meer het CBP en de Belastingdienst nieuwe termijnen overeen. Zo sprak TLS af dat het gegevens maximaal 18 maanden bewaart. Sinds september vorig jaar was dat 24 maanden.

Het CBP zei vandaag ook dat de NS studenten beter moet informeren over het in- en uitchecken. Studenten die vrij reizen met hun week- of weekendkaart, hoeven niet langs de poortjes. De NS verwerkt de gegevens als ze dat wel doen, en dat mag niet volgens CBP. NS heeft tot 1 december 2011 om studenten hierover alsnog goed te informeren, anders wordt het vervoersbedrijf een boete opgelegd van 7500 euro per week, met een maximum van 375.000 euro.

De NS liet vandaag weten dat de website is aangepast. Daarnaast plaatst de vervoerder reclame op stations en een advertentie in landelijke dagbladen met een extra uitleg. 'Het probleem is opgelost, wanneer studenten verplicht worden om in- en uit te checken. Dat zal tussen nu en eind 2012 zijn. Tot die tijd leggen we het uit', aldus een zegsman.

  1. LIVE | Vanaf 15 juni meer bezoek toegestaan in verpleeghuizen

    LIVE | Vanaf 15 juni meer bezoek toegestaan in verpleeg­hui­zen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.