Volledig scherm
Het CBR kan bij het theorie-examen nieuwe stijl geen geluid meer leveren, waardoor de vragen niet hoorbaar zijn. Hiermee worden kandidaten met dyslexie gedupeerd. © ANP

'CBR dupeert kandidaten met dyslexie bij theorie'

De Rijschoolvereniging Regio Oost (RVRO) vindt dat kandidaten met lees- en taalachterstand gedupeerd worden door het falen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Quote

De slagings­per­cen­ta­ges zijn ook gekelderd, dus gemiddeld zijn kandidaten meer tijd en geld kwijt

Enschedese rijschoolhouder Hans Pierik

Het CBR kan bij het theorie-examen nieuwe stijl geen geluid meer leveren, waardoor de vragen niet hoorbaar zijn. Dat kan wel bij een verlengd examen, maar dat is duurder.

,,De slagingspercentages zijn ook gekelderd, dus gemiddeld zijn kandidaten meer tijd en geld kwijt'', zegt de Enschedese rijschoolhouder Hans Pierik. ,,Dit nieuwe examen had niet op deze manier ingevoerd mogen worden."

Nationale Ombudsman
Pierik heeft namens de RVRO zijn klacht doorgespeeld aan een aantal fracties van de Tweede Kamer en aan de Nationale Ombudsman. De ombudsman laat binnen 4 weken weten of hij de klacht gaat onderzoeken.

Het CBR erkent dat door technische problemen er tot nu toe geen gesproken teksten mogelijk zijn geweest bij het theorie-examen nieuwe stijl. ,,Dat is nu wel mogelijk bij het verlengd tentamen, dat ongeveer een tientje meer kost en waar geen langere wachttijden voor zijn," zegt een woordvoerster. ,,Mensen met een dyslexieverklaring kunnen bovendien die extra kosten terugkrijgen.''

  1. Schoonmoeder Syriëganger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgangers hier voor de rechter’
    video

    Schoonmoe­der Syriëgan­ger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgan­gers hier voor de rechter’

    ,,Breng Syriëgangers hier voor de rechter, anders worden ze daar vrijgelaten en zijn ze over tien jaar veel gevaarlijker", dat zegt de moeder van Meryam, een Syriëganger die met haar man en drie kinderen in 2014 naar het strijdgebied in Syrië en Irak vertrok. De man, de bekende jihadist Jermaine W., is inmiddels overleden. Maar Meryam en haar drie kinderen (die nu ongeveer 11, 9 en 7 jaar oud zijn) bevinden zich nog in het allerlaatste stukje IS-gebied dat over is rond het stadje Baghuz In Syrië.